column de bodem van dalfsen

In die geschiedenis begint de bodem van Dalfsen een hoofdrol op te eisen. Is die bodem ook onuitputtelijk? Wat betreft de oppervlakte en even daar onder niet hebben wij geleerd. Zonder (kunst)mest als krachtvoer was de grond zo uitgeput, gezien al onze productiewensen.

Als wij echter iets dieper de bodem in gaan (graven), jonge , jonge , wat komen wij daar de laatste 1,5 jaar allemaal wel niet tegen?

In het verleden zijn er wel vaker archeologische vondsten gedaan, daar waar kasteel Gerner gestaan heeft bijvoorbeeld. Maar dat valt allemaal in het niet bij wat er een eindje verder , in Oosterdalfsen is aangetroffen.

Vorig jaar stonden er in alle Nederlandse kranten uitgebreide berichten over de fraaie vondsten uit de Trechterbekertijd. Recent is bijna hetzelfde gebeurd met wat er is gevonden uit de Merovingische tijd. Dus zo ongeveer de tijd tussen de Romeinen en Karel de Grote. De kranten hebben er ook foto’s bij geplaatst. Ha, maar niet zulke mooie foto’s als er in de nieuwste Rondom Dalfsen staan. Op het glanzende papier komt hetgeen Carolien Prins vorig jaar ter plekke en ook recent na het, oneerbiedig gezegd, oppoetsen van de vondsten heeft geschoten veel fraaier uit.

We kunnen met zijn allen ook veel leren van dat gegraaf. Wie van ons had ooit gehoord van een umbo (een schildknop), een spatha en een sax (soorten zwaarden)? Allemaal gevonden in een mannengraf (natuurlijk, wapens hè). Persoonlijk vind ik de glazen stortbeker, de 2 halssnoeren van barnsteen kralen en de gouden mantelspelden met almardijn uit het vrouwengraf (natuurlijk, sieraden, hè) mooier. Kwestie van smaak.

Kunnen wij hier van de Heer en de Vrouwe van Dalfsen spreken? De tijd zal het lezen. Schatten zijn het wel.

De bodem van Dalfsen zag er ruim 100 jaar geleden heel anders uit. Zeker in Oudleusen. Dat weten wij zeker, want dat heeft Willie van Oenen in deze Rondom Dalfsen uitvoerig uit de doeken gedaan. Alsof zij er zelf bij is geweest! Hoe is het weidegebied en het landschap van Oudleusen ontstaan? Waarom vervulde de potstal daar een belangrijke rol bij? Hoe gaat plaggensteken, met een plaggenschop, in zijn werk? En hoe maai je met een zicht heideplaggen? Als u haar verhaal leest weet u het antwoord en ook meteen waar de namen ’t Slag, het Plaggenveld, de Stikkenbelt, de Hout Es en de Leusener Es zijn ontstaan. En waarom de Ottemenisten er zo fraai bij liggen in het verder vlakke landschap.

Het was toen een harde wereld, alleen geschikt voor noeste werkers , die bij tegenslag niet versaagden.

Over tegenslag gesproken. Hendrikje van den Berg-Weijdeman schreef vlak na het overlijden van haar man in 1859 een gedicht ter gelegenheid van het huwelijk van Jacob Hendrik, graaf van Rechteren, en Jacqueline Anne Elizabeth, gravin van Rechteren van Appeltern. Dat zijn de overgrootouders van de huidige gravin. Over het verschil in geluk dichtte zij:

“De een wordt gehuldigd, geëerd en geacht.
Een ander wordt vergeten.
Vanwaar toch dat verschil, in Adams geslacht?”

Hendrikje is dus mooi niet vergeten! Dankzij Jan Brunnekreef.

Wie de Rondom Dalfsen thuis krijgt of koopt ( bij Primera Jansen, The Readshop van Schuurman of de Supermarkt van Wennemars) moet niet in de war raken als hij of zij het blad omdraait. Het is voorjaar, dus alles gaat er anders uitzien. Ook de Rondom Dalfsen!!

Jan Sibelt
Redactie Rondom Dalfsen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.