Home / archiefcentraal / cleanteam houdt dalfsen schoon

cleanteam houdt dalfsen schoon

Toeters en bellen
De gele elektrische wagen staat er keurig bij, en op de voorkant prijkt in blauwe letters de term ‘Cleanteam’. Om stipt 08.00 uur loopt Klaas richting de wagen, die bij de gemeentewerf van Dalfsen geparkeerd staat. Eenmaal ingestapt geeft hij een korte toelichting elk knopje en hendeltje en de mogelijkheden van de wagen. Hoewel de wagen nog maar net in gebruik is genomen, weet Klaas alle toeters en bellen tot in detail uit te leggen.

Aan de bak in Dalfsen
Veel tijd om te kletsen is er niet, want er moet gewerkt worden. Geruisloos rijden we weg, de elektrisch aangedreven motor hoor je namelijk niet. Het blijft een apart iets als je een ‘normale’ auto gewend bent. Vanuit Dalfsen rijdt Klaas eerst richting Nieuwleusen om daar de afvalbakken te legen en eventueel straatafval op te ruimen, zodat de straten mooi schoon blijven. De zon schijnt vandaag en de temperatuur is aangenaam. Met een rustig gangetje van vijfendertig kilometer per uur kachelen we over fietspaden en landsweggetjes. Volgens Klaas zou het fijn zijn als de wagen een nog iets snellere stand zou hebben. “Ik heb exemplaren van de gemeente gezien die een stukje sneller gaan. Misschien zijn die wel stiekem opgevoerd”, merkt hij lachend op. Maar eigenlijk wil de Cleanteam-medewerker niet klagen. Hij is heel erg tevreden met de elektrische wagen.
Welkome aanvulling

Het Cleanteam bestaat uit medewerkers van Dalfsen Werkt, een stichting die mensen met een beperking aan het werk helpt. De stichting is nu ruim twee jaar geleden opgezet in de gemeente Dalfsen en wordt voornamelijk gerund door groenmedewerkers. Klaas Hoekerswever is er daar één van. Via het sociale werkbedrijf LARCOM is hij bij Stichting Dalfsen Werkt aangesteld. En inmiddels hoort Klaas bij het zojuist opgerichte Cleanteam. Wethouder Klaas Agricola liet eerder al weten blij te zijn met de komst van het Cleanteam. Hij stelt dat het team een welkome aanvulling is op een nóg schonere gemeente. “Op deze manier houden we met inwoners, winkeliers, verenigingen en bedrijven onze gemeente schoon. Het is een mooi voorbeeld van duurzame, sociale werkgelegenheid”.
‘Mooi op pad’

De medewerker van Dalfsen Werkt heeft zichtbaar plezier in het werk dat hij doet. “Nu we deze auto hebben ben ik de hele dag mooi op pad. Ik kom echt overal en nergens momenteel. En het wordt alleen maar fijner nu het mooie weer in aantocht is”. Even denkt hij hardop na om zijn rondje van vandaag uit te breiden door een paar routes mee te nemen die worden gebruikt door scholieren. “Jongeren doen minder moeite om hun afval op te ruimen of in de afvalbak te gooien. Daarom pak ik vaak even hun schoolroutes mee om de straten op te schonen”. Klaas laat een ontheffingskaart zien waarmee hij met de wagen over de fietspaden mag rijden.

Concurrentie
De fietspaden die door het bos lopen achter Nieuwleusen zijn opvallend schoon vandaag, waardoor Klaas onverrichter zake doorrijdt om zijn rondje af te maken. Hij vermoedt dat hier sprake is van een concurrent die ook aan afvalbestrijding doet. “Volgens mij is er hier uit de buurt iemand met de VUT gegaan die de omgeving ook graag schoon houdt. Tja, als hij het afval al op heeft geruimd, heb ik hier niets meer te doen”, stelt Hoekerswever nuchter, terwijl hij vanachter het stuur de berm nauwlettend in de gaten houdt op afval dat de vutter misschien gemist heeft.
Schafttijd

De wegen, fietspaden en bermen zijn dankzij het Cleanteam weer vrij van afval en alle vuilnisbakken zijn geleegd. Na een ritje van ongeveer anderhalf uur besluit Klaas terug te rijden richting de gemeentewerf. “Half tien is schafttijd”, concludeert hij. Behendig parkeert hij de wagen op het terrein van de werf. Klaas gaat ontbijten zodat hij en de wagen straks weer opgeladen zijn voor een nieuwe ronde door de gemeente.

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.