bijbels geur en smaak concert van sound of church

Het kleinkoor Sound of Church uit Balkbrug heeft zaterdagavond 9 april in de Ontmoetingskerk in Nieuwleusen het laatste geur en smaakconcert gegeven in een serie van drie concerten.

Een bijzonder concert waarin geuren en smaken uit de Bijbel als zintuigelijke waarneming een belangrijke rol spelen.

Het idee is ontstaan vanuit een krantenknipsel dat de moeder van dirigente Gea Gijsbertsen opstuurde aan haar dochter. Dit inspireerde haar tot het uitwerken van dit concert. Zij wist het koor enthousiast te maken door haar zelf gekookte linzensoep en heerlijke zoete balletjes.

Het publiek heeft zaterdagavond genoten van deze twee gerechten die onder het zingen van het lied Haida door de koorleden werden geserveerd. Linzensoep moet wel heel erg lekker zijn, want Esau verkocht zijn eerstgeboorterecht aan Jakob. De belangrijkste ingrediënten van de zoete balletjes zijn dadels en amandelen. De amandel staat voor waakzaamheid en de dadel als symbool voor de rechtvaardige mens.

Er waren zes geuren te ruiken. De geuren zijn nog hetzelfde als 2000 jaar geleden. Bij de geboorte van Jezus schonken de drie wijzen goud, wierook en mirre. Twee van deze geschenken zijn geuren. De geuren werden aan het begin van het concert binnen gedragen door de koorleden. Zes genummerde flesjes op een dienblad werden geplaatst op de in sfeer aangeklede tafels.
Bij elke geur werd een korte toelichting gegeven door een koorlid en daarna werd er een bijpassend lied gezongen. Het wierookgebed werd prachtig gezongen en paste bij de geur van wierook die een gebed wil laten opstijgen.

De bezoekers konden tijdens de toelichting en het zingen van het lied de desbetreffende geur opsnuiven, de reacties waren verschillend maar het blijft bijzonder om de aloude geuren ook nu nog te kunnen ervaren.

Dat cassia werd gebruikt als liefdesparfum was voor velen nieuw, de geur van ceder komt van de cederboom waarvan de omvang enkele meters kan zijn, een kruikje nardus kostte een jaarinkomen, en hysop is een kruid dat het hart rein maakt.

De liederen werden door het koor afwisselend ingetogen, met passie en inlevend gezongen. De enthousiaste begeleiding van dirigente Gea Gijsbertsen en Marijn Siero op de piano was te horen in de klanken van het koor. Tijdens één lied was er prachtig spel van Karina Veenstra op de saxofoon.

De reacties na afloop waren positief, de mensen hebben genoten van een bijzondere ervaring, waarbij behalve zien en horen ook andere zintuigen aan bod kwamen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.