Home / archiefcentraal / archeologische schatten prijken in nieuwe rondom dalfsen

archeologische schatten prijken in nieuwe rondom dalfsen

De archeologen Niels Bouma en Henk van der Velde lichten alles toe wat op de foto’s van Carolien Prins te zien is: vooral wapens en sieraden. Komend uit de graven van waarschijnlijk de eerste Dalfsenaren van groot aanzien. Die foto’s komen op het glanzende papier van het blad des te beter uit. Met eigen ogen is een deel van de schatten van Dalfsen in het gemeentehuis te bezichtigen.

Willie van Oenen beschrijft uitgebreid het ontstaan van het landschap in Oudleusen. Hoe met mest uit de potstal, met heideplaggen en veenplaggen werd gepoogd om het land vruchtbaarder te maken en welke invloed dat, en de gevolgen daarvan, heeft gehad op het aanzicht van het land.

Wat is plaggensteken? Hoe maai je plaggen? Hoe zijn de essen en de Ottemennisten ontstaan bijvoorbeeld? Waarom waren eikels zo belangrijk?

Een van de pachters van Rechteren beschrijft in een gedicht uit 1859 het verschil tussen het geluk van de pas getrouwde Jacob Hendrik, graaf van Rechteren, en Jacqueline, gravin van Rechteren van Appeltern, en het leed van haarzelf als jonge weduwe. Jan Brunnekreef ontrukt het gedicht en de maakster, Hendrikje van den Berg – Weijdeman, aan de vergetelheid.

Weer een bewaarnummer dus, deze Rondom Dalfsen en ook nog in een nieuw jasje gestoken. Wie geen lid is van de HKD kan het blad verkrijgen bij Supermarkt Wennemars in Oudleusen, The Read Shop van Schuurman en Primera Jansen in Dalfsen.

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.