Home / / amsterdamse wethouder op bezoek om te leren van het platteland

amsterdamse wethouder op bezoek om te leren van het platteland

VVD Ommen las het interview en vond het tijd om de Amsterdammer eens uit te nodigen in het Vechtdal om te laten zien dat de problemen in de Randstad niet perse groter zijn dan die op het platteland. Van der Burg kwam 15 april naar Ommen om te praten met mensen van de brandweer, de politie, uit de zorg en het onderwijs.

Van der Brug sprak ’s ochtends in Hotel de Zon met Erik Pluim, teamleider van de brandweer. De wethouder was verrast dat er bijna alleen maar vrijwilligers bij de brandweer zitten, die ook nog afhankelijk zijn van de medewerking van hun werkgevers. Pluim vertelde hem ook dat zijn korps een heel groot gebied moet bedienen. Daarbij zijn er ook nog extra risico’s vanwege de kwetsbare natuur en de vele toeristen en recreanten. Dat is een groot verschil met de Amsterdamse brandweer die bestaat uit 600 professionals die dag en nacht beschikbaar zijn.

De grootte van het gebied is ook voor de politie in het Vechtdal een uitdaging. Reinhild Bosch van de politie IJsselland, die zelf 20 jaar in Amsterdam werkte, vertelde Van der Burg dat het zo’n 20 minuten duurt voordat er bij grote vechtpartijen ondersteuning voor de politie ter plaatse is. Tot die tijd moeten de twee politiemensen het zien te rooien. In Amsterdam is de ondersteuning er in een paar minuten. Daarnaast leveren agenten een verdachte in Amsterdam gewoon op het bureau af. Op het platteland moet de agent alles zelf doen en veel allrounder zijn. En met het verschuiven van criminaliteit van de stad naar het platteland is de werkdruk op de kleinere korpsen groter geworden.

Bij het Arbeid Training Centrum van school De Maat sprak Van der Burg met de directeur Ben Platzer. Hij vertelde dat zij de kinderen naast een vak, vaardigheden leren om zichzelf te redden in de ingewikkelde maatschappij. De Amsterdamse wethouder neemt alle informatie graag mee naar zijn stad.

Van der Burg nuttigde de lunch op de boerderij van familie Zandman in Beerze. Hij kreeg te zien hoe een modern agrarisch bedrijf goed past in een recreatief landschap, waar toeristen kunnen zien en beleven wat er gebeurt op een boerenbedrijf. Joke Schonewille vertelde daar over de zorg op het platteland en de problemen met de vergrijzing, de grote administratieve druk en het beroep dat wordt gedaan op de familie en vrijwilligers. De grote afstanden op het platteland spelen ook bij het organiseren van de zorg een belangrijke rol.

Ter afsluiting van de dag sneed Van der Burg samen met de Hardenbergse burgemeester Peter Snijders de eerste Vechtdalkaas aan.

Lees ook

Versoepeling mogelijk op tijd voor de VechtdalTrail

OMMEN – Met de aangekondigde versoepelingen vanaf 30 juni is het weer mogelijk om evenementen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.