tv dalfsen hans de boer voorzitter van dalfsen

Passend bij z’n achternaam hadden z’n ouders een boerderij, waar de kleine Hans ook mee moest helpen met melken en maaien. Maar boer worden leek hem niet wat, hij ging studeren aan de hogere bosbouwschool in Arnhem. Die werd goeddeels bestuurd door de Heidemij en “als je een diploma van die school kreeg, was je eigenlijk wel zeker van een baan bij de Heidemij.”

Door z’n stage bij de Heidemij Zwolle kwam Hans daar in beeld en was hij na zijn studie daar weer welkom. Samen met z’n vrouw Aukje kwam hij te wonen in het boerderijtje wat tegenwoordig ’t Asje is. “Waar nu de pisbakken zijn, is onze oudste zoon geboren.” Daarna verhuisden ze naar het spitse huis tegenover het huidige Hof van Dalfsen en nog weer later naar de woning aan de Gerner Es waar het stel nu nog steeds woont.

Gemeenteraad
In Dalfsen werd hij kort daarna benaderd door Dik van der Stouwe om bestuurslid te worden van Gemeentebelangen. Vier jaar later kwam er een vacature in de gemeenteraad en werd Hans lijsttrekker voor Gemeentebelangen. Ze kwamen er met drie zetels in, waardoor Hanneke Donderwinkel de eerste vrouw in de Dalfser gemeenteraad werd. Eén van de echte Gemeentebelangen-punten was het voorstel om Lemelerveld bij één gemeente in te delen. “Het heeft nog 25 jaar geduurd voordat het zover was.”

Toen hij bij de WEZO kwam te werken, een gemeentelijk samenwerkingsverband, nam hij ontslag uit de raad. Na zijn pensionering werd hij al gauw weer voorzitter van het bestuur van Gemeentebelangen. Gevraagd naar het succes van Gemeentebelangen de laatste jaren en het verschil met de andere politieke partijen: “Tja, je moet tussen de burgers staan. Ik denk dat Gemeentebelangen dat het beste doet. En we hebben ook geen last van de negatieve effecten die andere partijen krijgen van uitglijders op landelijk niveau van hun partijgenoten. “

Rechterensedijk
Over de Rechterensedijk is de bosbouwer duidelijk: gewoon omzagen en nieuwe bomen planten. “Je moet een keer durven doorpakken. Kijk maar eens naar de Middachtenallee en ook op landgoed Eerde, heel veel grote bomen zijn daar ook omgezaagd en moet je nu kijken hoe mooi het weer is. Een collega bij de Historische Kring heeft me geleerd: de aarde is statisch, maar wat er op staat is dynamisch. “

Eind jaren ‘t 60 werd Hans ook voorzitter van de nieuwe IJsclub Stokvisdennen, een functie die hij heel lang heeft uitgevoerd. “Eerst hadden we een stuk grond van Van Leussen, maar daar liep het water altijd veel te snel weg. Toen kwam het plan om in Bellingeweer de ijsbaan te leggen en daar hebben we toen 50.000 gulden voor op moeten hoesten met allerlei acties. En dat is gelukt. Toen ik met Frits Donderwinkel naar een bedrijf in de Achterhoek ging om over het plastic te praten wat onder de baan moest, werden we frontaal aangereden door een auto en heb ik drie weken in het ziekenhuis gelegen. “

Veel meer verhalen over onder meer de Historische Kring Dalfsen, de Rabobank Dalfsen, Heino Krause kunt u kijken op www.tvdalfsen.nl onder het programma Praten met Dalfsen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.