Home / archiefcentraal / koninklijke onderscheiding voor jakob de weerd

koninklijke onderscheiding voor jakob de weerd

Begin jaren ’80 las de heer Jakob de Weerd, bewoner van de Kievitshaar in Balkbrug, in het kwartaalblad van de Historische Vereniging ‘Ni’jluusn van Vrogger’ een artikel over zijn woongebied. Aanleiding voor de heer De Weerd om lid van de vereniging te worden. Al snel werd hij gevraagd redacteur te worden van het kwartaalblad van de club en in 1988 werd de heer De Weerd voorzitter van de Historische Vereniging.

De heer De Weerd is ‘het gezicht’ van ‘Ni’jluusn van Vrogger’. Hij heeft veel contacten met de plaatselijke en regionale pers, maar ook met de politiek, bibliotheken en met andere historische verenigingen. Tijdens zijn voorzitterschap had hij een duidelijke lange-termijn-visie; doel was het realiseren van een museum. Door de inzet van de heer De Weerd, hij zocht naar subsidiemogelijkheden en sponsoring, werd in april 1993 museum ‘Palthehof’ in Nieuwleusen geopend. In het museum worden, naast de vaste collectie, jaarlijks wisselende thematentoonstellingen georganiseerd. Deze tentoonstellingen richt de heer De Weerd, daarbij geholpen door vrijwilligers, in. Leerlingen van de basisscholen in Nieuwleusen maken door bezoekjes aan het museum kennis met het Nieuwleusen van weleer en zien hoe het er vroeger aan toe ging.

De heer De Weerd regelt het beheer van het museumgebouw en is conservator van de museumcollectie. Ook is hij het aanspreekpunt voor de ruim 30 vrijwilligers en voor de verschillende werkgroepen (genealogie, school- en groepsfoto’s, grafstenen en liederen) en de werkgroep die de redactie van het kwartaalblad vormt. Van dit blad is de heer De Weerd hoofdredacteur. Daarnaast heeft hij meegewerkt aan diverse uitgaven, meest recent is een uitgave over de oorlogsjaren in Nieuwleusen, die in 2015 werd uitgegeven ter gelegenheid van een thematentoonstelling hierover.

Door regelmatig te publiceren over historische thema’s en ook zelf in de regionale pers te verschijnen, weet de heer De Weerd het museum steeds weer onder de aandacht te brengen en de belangstelling hiervoor levend te houden.

Achtentwintig jaar heeft de heer Jakob de Weerd vrijwillige (bestuurs)activiteiten verricht voor de Historische Vereniging ‘Ni’jluusn van Vrogger’. Hij is hiervoor onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Lees ook

Auto belandt in sloot langs N758 in Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN – Een automobilist is maandagavond gewond geraakt na een ongeval op de N758 bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.