Home / archiefcentraal / demo project bokashi voor het eerst in het vechtdal

demo project bokashi voor het eerst in het vechtdal

Tijdens de bijeenkomst werd de Bokashikuil die in december is aangelegd, opengemaakt en over het land uitgereden. Daarnaast presenteerden betrokken partijen de resultaten van het gebruik van Bokashi en werden met genodigden uit de agrarische sector , waterschappen en gemeenten ‘rond de kuil-gesprekken’ gevoerd over de mogelijkheden van Bokashi.

Organische lasagne
Bokashi is een efficiënte wijze om organisch restmateriaal terug te geven aan de bodem. Door organisch restafval op locatie te fermenteren, worden afvoerkosten bespaart en optimale omstandigheden voor een goede bodemvruchtbaarheid gecreëerd. Voor de onderzoeken in het Vechtdal is riet en slootmaaisel van het Waterschap Drents Overijsselse Delta gebruikt. Daarmee is het waterschap één van de partners binnen deze ‘Bokashi-proef’.

Bokashi is het resultaat van een eeuwenoude techniek: fermentatie. Met Bokashi wordt van organische reststoffen een waardevolle bodemverbeteraar gemaakt. Om een optimaal resultaat te behalen worden zeeschelpenkalk en kleimineralen toegevoegd. Daardoor ontstaat een ‘organische lasagne’: laag organisch materiaal, laag toevoegingen, laag organisch materiaal enz.

Foto’s: Johan Bokma

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.