Home / archiefcentraal / de erfgenaam van t groene woud hoofdstuk 10

de erfgenaam van t groene woud hoofdstuk 10

Twee dagen later ontmoette ik mijn neef Fredo Calone. Hij ontving mij in zijn grote en modern ingerichte kantoor op het terrein van recreatiepark Wokkie’s Palace. Het recreatiepark was danig veranderd, en ik herkende amper het gezellige speelparadijs voor kinderen met het knusse familierestaurant van vroeger. Het park was uitgebreid met vakantiebungalows en een camping. Ook het familierestaurant was verbouwd en uitgebreid, en herinnerde in niets meer aan het knusse restaurant van voorheen. In plaats daarvan was het restaurant veranderd in een groot en zakelijk ingericht zalencentrum, dat verhuurd werd voor allerlei gelegenheden. Op het grote prikbord zag ik allerlei affiches met aankondigingen van gezellige artiesten en bingoavonden. Een gevoel van weemoed bekroop mij.

Fredo verwachtte mij al, en hij begroette mij met een stevige handdruk. Met de woorden: Goedemorgen, fijn dat je op tijd bent, want over een uur heb ik een andere afspraak’, sprak de korte gedrongen man mij toe, terwijl hij mij van top tot teen opnam. Zijn koolzwarte ogen glinsterden als kleine zwarte ijskristallen. Nog nooit had ik zulke kille ogen gezien. ‘Koffie?’, vroeg hij vervolgens kortaf. ‘Alsjeblieft’, antwoordde ik even kort. Het was mij snel duidelijk dat Fredo mij beslist niet had uitgenodigd voor een gezellig koffiepraatje. Hij kwam snel ter zake. ‘Ik heb een zakelijk voorstel. Ik wil ’t Groene Woud overnemen. Ik bied je een hele goede prijs, want ik wil uitbreiden met Wokkie’s Palace en er een groot recreatiepark van maken. Op dit terrein kan ik geen kant meer op, want de gemeente werkt niet mee’, vertelde hij. Verbijsterd hoorde ik hem aan, en zeker toen hij vertelde dat hij van plan was om de villa te laten slopen. ‘Die aftandse tent kost meer in onderhoud dan nieuwbouw. En die ouwe butler en de rest van die snuiters die daar rondlopen kunnen wel met pensioen. Het is nergens voor nodig dat zij daar blijven, en ze kosten alleen maar geld’. In zijn harde stem hoorde ik onverholen minachting. Rusteloos ijsbeerde Fredo door zijn kantoor. Mijn verbijstering maakte snel plaats voor intense woede.

‘Geen sprake van. Ik verkoop ’t Groene Woud niet, en zeker niet voor jouw plannen. Ik heb Norbert en de andere personeelsleden beloofd dat zij daar kunnen werken zolang zij dit willen, en Norbert blijft tot zijn overlijden in de dienstwoning. Die man heeft nooit ergens anders gewoond’, antwoordde ik vastbesloten terwijl ik Fredo strak aankeek.

‘Die kerel is niet goed snik’, flitste het door mij heen, en ik herinnerde mij de waarschuwing van zijn vader Ronaldo dat ik op mijn hoede moest zijn voor Fredo. En ik realiseerde mij dat de man die driftig ijsbeerde door het kantoor een geducht tegenstander kon zijn. Juridisch kon hij mij niets maken, maar Fredo was iemand die niet tegen zijn verlies kon. En dat liet hij overduidelijk merken, want hij keek mij fel aan. Zijn zwarte ogen schoten vuur, en zijn gezicht was vertrokken van intense woede. ‘Dat zullen wij nog wel zien! Jij hebt je maar lekker binnen gewurmd in de familie, en wij hadden het nakijken wat betreft de erfenis. Maar hierover is het laatste woord nog niet gesproken’, siste hij woedend. Abrupt stond ik op en ik keek de korte man strak aan. Met de woorden: ‘Wij hebben elkaar niets meer te zeggen. Het allerbeste gewenst’, draaide ik mij om en beende het kantoor uit.

Ik had het helemaal gehad met Fredo Calone, en zijn gevoelloosheid en harteloosheid. Ik wilde die arrogante windbuil nooit meer zien en spreken, en ik was vastbesloten om alles op alles te zetten om ’t Groene Woud te behouden. Uiteindelijk kon Fredo mij niets maken, maar ik had niet gerekend op zijn grenzeloze rancune en geslepenheid.

Wordt vervolgd

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.