buurkracht acties in dalfser wijk pleijendal van start

Groen Gebogen is al een tijdje druk met Buurkracht in de Dalfser wijk Pleijendal. Het buurtteam heeft de afgelopen tijd flink wat prijsopgaven opgevraagd voor dak-, vloer- en gevelisolatie en voor zonnepanelen. De beste aanbiedingen werden afgelopen week gepresenteerd in het Gruthuuske. Er werd grif ingeschreven op persoonlijke offertes.

“Om vijf voor acht begonnen we hem best te knijpen”, geeft Janneke Dijkhof van het buurtteam toe. “Toen waren er nog maar een paar mensen. Maar gelukkig hadden we vijf minuten later toch een mooi gevulde zaal. En het leuke was dat ruim de helft van de aanwezigen nog niet eerder op een bijeenkomst was geweest. We konden dus veel nieuwe mensen begroeten!”

Gevelisolatie en zonnepanelen
Janneke Dijkhof: “We hebben kort toegelicht wat we tot nu toe allemaal met Buurkracht en Groen Gebogen hebben gedaan en waar we deze avond voor bij elkaar waren.” Het grootste deel van de presentatie nam Thijs Mosterman voor zijn rekening. Hij vertelde hoe verschillende werkgroepjes de afgelopen tijd scherpe offertes hebben aangevraagd en die met elkaar hebben vergeleken. Duidelijk werd waar de groepen op gelet hebben en welke afwegingen ze hebben gemaakt. Dit bespaart de inwoners namelijk veel puzzelwerk.

Thijs gaf ook een indicatie van de kosten die huishoudens kunnen verwachten als ze meedoen met een actie. Janneke: “De zonnepanelenwerkgroep kon bijvoorbeeld richtprijzen laten zien voor sets van zes, tien en zestien zonnepanelen. En de werkgroep isolatie had prijzen op laten maken voor drie typen woningen in de buurt: een tussenwoning, een hoekwoning en een vrije woning. Natuurlijk gaat het uiteindelijk altijd om maatwerk, maar het geeft toch al mooi richting.”

Warmtecamera
Het buurtteam kondigde een actie aan met de warmtecamera. Bewoners kunnen zich aanmelden voor een gratis fotosessie van de buitenkant van hun woning. Waar lekt je woning warmte? Het Groen Gebogen/Buurkracht team gaat binnenkort de wijk in.

Doe-het-zelf-avond
“Gaandeweg de discussie bleek dat er ook behoefte is aan een doe-het-zelfavond”, vertelt Janneke. “Met tips voor bewoners over klussen die ze eventueel zelf kunnen doen, zoals dak- of vloerisolatie aanbrengen. Een aantal ondernemers uit Dalfsen wil ons helpen bij de organisatie van zo’n avond. Die gaat er zeker komen.”

Aanmelden kan nog
Wie er 25 februari niet bij was, kan zich alsnog melden via www.buurkracht.nl/pleijendal of via een mailtje naar bewustwonen@groengebogen.nl. Via de buurtpagina’s kunnen ze ook contact opnemen met het buurtteam als ze meer willen weten over de aanbiedingen. Ook daar hebben bezoekers van de bijeenkomst al veel interesse voor getoond. De score: 9 offerteaanvragen voor zonnepanelen, 8 voor spouwmuurisolatie, 6 voor vloerisolatie en 3 voor dakisolatie. De warmtefoto is al 17 keer aangevraagd.

Janneke is opgetogen. “Ik heb het gevoel dat het nu echt begint te lopen. Daar zijn we heel blij mee; we hebben veel tijd in de voorbereiding gestoken en in de zorgvuldige selectie van leveranciers. Dan is het fijn als je merkt dat mensen ook vertrouwen hebben in de keuzes die je gemaakt hebt.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.