Home / archiefcentraal / bijzonder concert over oorlog en vrede in vilsteren

bijzonder concert over oorlog en vrede in vilsteren

Capella Groningen, een van de beste amateurkoren uit Noord-Nederland, treedt vrijdag 13 maart op in de Willibrorduskerk van Vilsteren. Het koor onder leiding van Enrique López-Cortón brengt een programma rond het thema Oorlog en Vrede van componisten die in de 16e eeuw tot de Europese top behoorden.

Het concert begint om 15.00 uur en de entree is 10 euro. Jongeren tot en met 18 jaar hebben gratis toegang.

Capella Groningen brengt een prachtig programma ter ontroering en bezinning in onze steeds roeriger wordende tijden. Centraal staat de monumentale vijfstemmige mis ‘L’Homme armé’ van de Spanjaard Cristóbal de Morales (1500-1553). Hij maakt gebruik van de in de 15e eeuw ontstane melodie ‘L’Homme armé’ (De gewapende man). Deze melodie inspireerde al vele componisten voor hem tot het schrijven van meesterwerken.

Ter afwisseling worden passende Gregoriaanse gezangen gezongen en staan er twee liederen geprogrammeerd van tijdgenoten van Morales: ‘Dezilde al caballero’ van Nicolas Gombert en ‘Crainte et espoir’ van Thomas Crecquillon. Als bonus zal van Morales ook het indrukwekkende zesstemmige motet ‘Jubilate Deo omnis terra’ ten gehore worden gebracht. Dit motet werd geschreven ter gelegenheid van de Vrede van Nice (1538).

Capella Groningen is opgericht in 1989 en behoort inmiddels tot de top van de amateurkoren op het gebied van oude muziek in Noord-Nederland. Het koor richt zich op de vertolking van voornamelijk renaissance- en barokmuziek volgens de meest recente inzichten van de historische uitvoeringspraktijk. Het koor zingt a capella of samen met professionele instrumentale en vocale musici. Sinds 2008 is de Spanjaard Enrique López-Cortón de vaste dirigent van Capella Groningen. Voor meer informatie over dirigent en koor zie www.capellagroningen.nl.

Dit concert maakt deel uit van de serie landgoedconcerten Vilsteren (www.landgoedvilsteren.nl). Voorafgaand aan het concert kun je een wandeling maken over het landgoed. Wandelroutes zijn te vinden bij de toegang van het landgoedcentrum, Vilsterse Allee 1d te Vilsteren. Na afloop van het concert is het landgoedcentrum geopend voor een gezellige nazit met drankje bij het knapperende haardvuur. 

Lees ook

Jeugdige Ommenaar zet zich in voor gezonder Ommen

OMMEN – Onlangs nodigde Wethouder Ko Scheele met onder andere jeugd, onderwijs, cultuur en sport …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.