Home / archiefcentraal / unieke tekening havezate oosterveen ontdekt

unieke tekening havezate oosterveen ontdekt

Nieuwleusenaar René Fokkert ontdekte de tekening in de bibliotheek van de stad Rotterdam. Daar moet de tekening al in de tweede helft van de 18e eeuw terecht zijn gekomen. Dat is vrij kort nadat Jacobus Stellingwerf omstreeks 1725 het kasteelachtige huis Oosterveen tekende.

In eerste oogopslag is niet duidelijk dat het getekende gebouw de havezate Oosterveen in Nieuwleusen is. Na bestudering van de tekening en de bijbehorende niet geheel juiste beschrijving en het raadplegen van literatuur kan na een bezoek aan de bibliotheek in Rotterdam nu met zekerheid geconcludeerd worden dat dit wel het geval is. Het onderschrift van de tekening noemt niet de naam Nieuwleusen, maar “Oosterveen bij de Ommerschans”. Achteraf is dat niet zo vreemd, omdat de hele regio in die tijd nog een vrij woest gebied was met als enige belangrijke plek in de omgeving de Ommerschans, waarover de verbindingsweg liep naar de noordelijke provincies.

De havezate Oosterveen werd door de adellijke familie Van Haersolte gebouwd in een gebied dat mede door hen werd ontgonnen. Nabij dit huis werd nadien meer gebouwd en zo ontstond geleidelijk aan een dorp dat aanvankelijk ook Oosterveen werd genoemd, maar al spoedig de naam Nieuwleusen kreeg. Het ontdekken van de tekening is dan ook van bijzonder historisch belang voor de plaatselijke geschiedenis.

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.