Home / archiefcentraal / uit hei en dennen kinderen van toen en nu

uit hei en dennen kinderen van toen en nu

Herinnert u zich nog, logeren met je kroost bij kritische ouders? Je had ze uitdrukkelijk verzocht niet met hun gegespte schoentjes op de leren bank en stoelen te zitten. Mond houden of een boek lezen, hoogstens een stil spelletje ganzenborden. Ja oma, nee oma, alstublieft, dankuwel, met twee woorden spreken, geen rommel maken………….. Ik had ze redelijk gedrild tot zoete meisjes, zoals ik zelf ook in die geest bij mijn grootouders logeerde. Dat viel trouwens niet mee zeg. In 1950 naar Rotterdam om daar vier weken te logeren.
Naast oma slapen en afgrijselijk christelijke boekjes lezen over kreupele Wouter en Mooi Dientje, die, nadat ze blind werd voldeed aan het “van binnen mooi zijn”. Ik maakte een bedje van EEN omgekeerd stoofje en MIJN plasticpop sliep onder een stofdoek. Verder las ik het kinderverhaaltje uit de Margriet, ook al zo kneuterig.

Tegenwoordig hebben moeders het een stuk gemakkelijker. Komen ze op bezoek met hun kroost, krijgen ze een tablet of I phone van mama in hun handen. Als ze weten wat ze met hun vingertjes kunnen doen, vegen ze op allerlei figuurtjes, die spannende avonturen beleven.

Zijn ze wat ouder, hoor je ze gillen dat ze iemand in de fik hebben gestoken. Ook gaan ze regelmatig tegen de vangrail of worden achtervolgd
door absurde beesten. Veel gegil en indianengeluiden. Heb je te maken met pubers, dan heb je totale radiostilte.Ze zitten op de bank met z’n allen en geven geen kik. Alleen hun vingers zijn bezig en af en toe geven ze elkaar een high five. Veel ouders houden hun kroost onder bedwang door te dreigen met het innemen of verwijderen van hun geliefde I phone. Erger dan dat is niet mogelijk. Okay, we mogen ze niet meer even een flinke tik of draai om de oren geven, maar kijk eens wat we nu voor middel in handen hebben.

Hebt u, als vader of moeder wel eens de behoefte om naast ze te gaan liggen krijsen als ze in de winkel liggen gillen om snoep? Ik bewonder het begrip, de aandacht en de niet aflatende zorg van moeders. Natuurlijk waren ook wij enorm bezorgd om onze kroost. Wij hadden het grote voordeel dat ze nog buiten konden spelen en “enge mannen, die je mee zouden nemen” waren nog niet in zicht. Het valt helemaal niet mee om ouders VAN NU te zijn, toch????

Antoinette

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.