opinie gemeenteraad hoeveel mag onpartijdigheid kosten

Vraag van opiniemaker Dick Mars is nu: wat mag onpartijdigheid kosten.

Dick Mars: “Zo ongeveer een half jaar geleden maakte de gemeente Raalte bekend dat er een proef aan zit te komen met wasbare luiers. Mooi project om proefondervindelijk vast te stellen of er aan die noviteit (milieu)voordelen kunnen zitten. Mocht wat kosten, zo’n € 30 000 als ik me niet vergis.

Ter voorkoming van misverstanden: onderstaande is volledig gebaseerd op wat er in de media is geschreven, ik ben niet in de voorstellen gedoken en ben ook niet bij de behandeling in de raad geweest.

Hoewel er destijds op dit forum, ook door mij nogal wat vraagtekens bij het nut van zowel de wasbare luiers als het houden van een proef ermee zijn geuit is de wethouder er toch mee doorgegaan.

Recent kwam het voorstel in de raad, en hoewel iedereen er enthousiast over was (geen enkele kritische vraag over nut en noodzaak) moest de wethouder toch het voorstel terugtrekken. Reden: er zou een kinderopvangorganisatie aan de proef meedoen die wordt gerund door een lid van de steunfractie van de partij, voor wie de betreffende wethouder in het college zit.

Een paar maand later kwamen de luiers weer in de raad. Er is een andere kinderopvangorganisatie bereid gevonden om ook aan de twee maanden durende proef deel te nemen, Een extra deelnemer dus. De kosten nemen daardoor toe met € 5 000.

Los van de vraag of het nuttig is dat er een extra kinderopvanglokatie meedoet (wordt het onderzoek daar beer van?), los van de vraag of die kinderopvanglokaties iets bijdragen aan de kosten (bijvoorbeeld hun besparing op de gewone papieren luiers) blijft bij mij ook een hele grote, nogal principiële vraag hangen: als niemand twijfelt aan de integriteit van de wethouder, waarom dan toch een verbreding van het onderzoek?

Dit hele gedoe kwam voort uit een opmerking over het vermijden van zelfs maar de schijn van belangenvestrengeling. Niemand heeft openlijk getwijfeld aan wethouders’ integriteit, integendeel. Was het dan nodig om voor een deelnemer extra € 5000 kosten te gaan maken?

Dames en heren raadsleden, u had toch ook gewoon uw opmerkingen over “geen twijfel aan de wethouder en zijn integere insteek” gelijk kunnen maken, en dan over te gaan op inhoudelijke discussie over nut en noodzaak? Mag € 5 000 extra en een hoop tijdverlies de prijs zijn voor politieke steken onder water?

Als raadslid zou ik geïnteresseerd zijn in de financiële onderbouwing van het voorstel, in de afwegingen erbij, met welke milieuaspecten rekening wordt gehouden, hoe de verwachtte bereidheid bij kinderopvang en jonge ouders is over te stappen op andere luiers, dat soort dingen.

En van die mogelijke belangenverstrengeling alleen maar een losse opmerking hebben gemaakt.

Maar ja, wie ben ik ?”

Dick Mars

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.