Home / archiefcentraal / mocht de hoogwerker het spoor wel oversteken

mocht de hoogwerker het spoor wel oversteken

“Normaal gesproken moet een voertuig dat het spoor over wil en afwijkt van het normale verkeer qua snelheid, daarvoor toestemming vragen,” zegt woordvoerder Franc de Korte van ProRail in het AD. “Het bedrijf van dat voertuig moet dan eerst bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) vragen of ze het spoor over mogen.”

Thérèse de Vroomen van de RDW liet aan het AD weten dat ‘het van het type hoogwerker afhangt’ of het bedrijf zich had moeten melden. “En niemand, ook de politie niet, heeft zich al bij ons gemeld met het type hoogwerker.”

“Normaal gesproken moet een voertuig dat het spoor over wil en afwijkt van het normale verkeer qua snelheid, daarvoor toestemming vragen,” zegt woordvoerder Franc de Korte van ProRail. “Het bedrijf van dat voertuig moet dan eerst bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) vragen of ze het spoor over mogen. Die kijken of dat nodig is en of het echt niet anders kan. Als dat zo is, dan moet bij ProRail een vergunning worden aangevraagd en dan leggen wij op een tijd dat het óns uitkomt het treinverkeer even stil en kunnen ze erover heen. Ik weet alleen niet of dat voor dít type hoogwerker ook noodzakelijk was. Eén ding weet ik wel: ze hadden geen vergunning, want wij wisten niet dat hij kwam. Anders had die trein daar niet gereden.”

Hans Aarse, voorman van IPAF Benelux, de internationale bond voor hoogwerkerbedrijven, weet vertelt dat de bewuste hoogwerker geen kenteken had. “Dat hoeft ook niet, omdat hij heel langzaam rijdt. Hij is niet kentekenplichtig. Maar zonder kenteken mag je in principe de openbare weg niet op. Tenzij het gerelateerd is aan werk dat uitgevoerd moet worden, dan mag het wel. De machinist van de hoogwerker mag ervan uit gaan dat de opdrachtgever van zijn bedrijf een Taak Risico Analyse heeft opgesteld en een eventuele vergunning voor de openbare weg heeft geregeld. Onderzoek moet uitwijzen of dat echt allemaal goed was geregeld.”

ProRail wist in ieder geval van niks en dus kon ook machinist Erik Breet nooit weten dat er een hoogwerker (die niet harder rijdt dan 3 tot 3,5 km per uur) zou oversteken.

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.