Home / archiefcentraal / lezen tussen de geitjes in ommen

lezen tussen de geitjes in ommen

Lezen is belangrijk. Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die altijd worden voorgelezen een woordenschat hebben van 3500 woorden als ze naar school gaan. Terwijl kinderen die nooit voorgelezen worden een woordenschat hebben van slechts 1500 woorden. En dat halen ze ook nooit meer in. Daarom doet Landstede Kinderopvang op allerlei manieren mee aan de Nationale Voorleesdagen. ‘We hebben een volleyballer van Landstede op bezoek gehad’, vertelt pedagogisch medewerkster Ivonne Reimert. ‘Hij las voor uit het boek “Gewonnen” en de kinderen hebben sport en spelletjes met hem gedaan. Verder lezen mensen van de bibliotheek ook voor uit “Wij hebben er een geitje bij”, net zoals Hetty vandaag. Herhalen is heel belangrijk, daar leren de kinderen van.’

Tussen het voorlezen door vertelt Hetty hoe de kinderen met de dieren om moeten gaan. ‘Ze houden van knuffelen, maar als ze weglopen, hebben ze eventjes geen zin. Dan moet je ze maar gewoon laten gaan. En geen hooi in de wateremmers gooien, jongens!’ ‘Mogen we de konijntjes ook aaien?’ vraagt Nina. Dat mag. Jasper is al een ervaren Stadsboerderijbezoeker. ‘Ik was er gisteren ook. Bij de koe!’ De koe is best groot. ‘Die gaat al gauw naar de boerderij, want hij wordt wat te groot’, zegt Hetty. Maar gelukkig komen er ook nieuwe dieren bij. ‘Het leuke is dat we er in mei waarschijnlijk écht een geitje bij krijgen, net zoals in het boek’, zegt Hetty. ‘En waarschijnlijk ook nog een aantal lammetjes.’ De kinderen kunnen die jonge dieren vast nog wel een keer van dichtbij bekijken, want ze gaan regelmatig op stap en naar buiten. Weer of geen weer.

Landstede Kinderopvang staat middenin de samenleving en doet graag mee met maatschappelijke activiteiten als de Nationale Voorleesdagen. Daar worden dan meteen ook allerlei activiteiten aangekoppeld die passen bij de uitgangspunten van Landstede Kinderopvang. Zoals sport en bewegen, veel naar buiten en de kinderen zelf laten ontdekken, volgens de pedagogische visie van Reggio Emilia. De kinderen hebben er zichtbaar plezier in. Zij genoten van een mooie ochtend bij Stadsboerderij de Mars.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.