Home / archiefcentraal / levendige discussie over journalistiek in t denk gelag

levendige discussie over journalistiek in t denk gelag

Ruim dertig belangstellenden verplaatsten zich vrijdagavond in de denkwereld van een journalist tijdens ’t Denk-Gelag. Tijdens deze regelmatig terugkerende avonden, bedoeld voor gesprekken en discussies in een informele sfeer, was ditmaal de regionale freelance-journalist Hans Keesmaat uitgenodigd.

Die gaf tijdens zijn inleiding een kijkje in de keuken van de journalistieke praktijk: tegen welke dilemma’s loopt een journalist bijna dagelijks aan en welke keuzes maakt hij (of zij) daarin? Dat die afwegingen nog niet zo eenvoudig en eenduidig zijn, bleek uit de praktijkgevallen die hij als voorbeeld aan de orde stelde. Welke factoren bepalen de nieuwswaarde van iets? Hoe ga je om met geruchten? Maakt het iets uit als het ‘nieuws’ al via Facebook en Twitter de ronde doet? Mag je je beroepen op anonieme bronnen? En zo ja, hoe pak je dat dat aan?

Het leidde tot levendige discussies in kleine groepjes ‘redacteuren’. De fictieve casussen – over een burgemeester die in het buitenland de bloemetjes buiten zet en een wethouder die door een piranha in zijn duim gebeten wordt – lieten zien dat de aanwezigen heel verschillend dachten over de manier waarop je zulke onderwerpen kunt benaderen. Ze kozen dan ook heel uiteenlopende en vaak creatieve en humoristische oplossingen. Dat mag, want zo legde Hans Keesmaat uit, “op een aantal vuistregels na is er niet echt een ‘goede’ of ‘foute’ aanpak. Voor elke beslissing bestaan alternatieven die net zo goed kunnen zijn.”

In de pauze trad het deels Dalfser damestrio The Wrinkles op. In hun repertoire van acapella Nederlandstalige nummers hadden ze zelfs een ode opgenomen over ‘de journalist’.

Lees ook

Vechttoneel komt met plattelandsstuk

OMMEN – De leden van het Vechttoneel zijn al weer druk aan het oefenen voor …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.