Een omgeslagen bladzijde in de Prinsenstraat

DALFSEN – “Er is een tijd van komen en van gaan… maar ik ben er nog niet klaar mee, hoor!”, zegt Fons Meulman van het gerenommeerde automobielbedrijf Fokkens B.V. in de Prinsenstraat. Op donderdag 10 januari legde de notaris vast dat Van Pijkeren Woningbouw eigenaar is geworden van de grond waarop de garage is gebouwd. “Ik had mijn hoofd er nog niet naar staan maar dit was een kans. Ik zou nog vijf en misschien wel tien jaar door kunnen gaan maar welke kans krijgen we dan?” laat Meulman weten, “Misschien valt er dan geen punt te zetten… en het is ook eigenlijk geen punt. Het verhaal is niet afgelopen: we gaan nog een poosje door! Het personeel blijft, we blijven doen wat we altijd deden en klanten blijven gewoon komen. En suggesties voor een ander pand of andere mogelijkheden, bijvoorbeeld samenwerkingsvormen, zijn welkom. Alle wegen liggen wat dat betreft open.”

Het verhaal gaat verder

Er is een bladzijde omgeslagen en het verhaal gaat verder: Fokkens zal binnen een jaar ergens anders verder te sleutelen aan zo’n 85 jaar geschiedenis! “Ik heb het bedrijf 33 jaar geleden overgenomen en mij is verteld dat Dalfsenaren hier nog hun paarden stalden voordat zij de kerk binnenstapten”, lacht Meulman. Het bedrijf is in 1933 ontstaan vanuit de geschiedenis van de mobiliteit van Nederland; van fiets, bromfiets, auto, rijschool, tankstation naar een gespecialiseerd verkoper van jonge gebruikte auto’s tegen scherpe handelsprijzen. “Ik heb vier mensen in dienst en we kunnen alle voorkomende onderhoud- en reparatiewerkzaamheden verrichten. Ook kan men bij ons terecht voor APK-keuringen, schade- en ruitreparaties, airco onderhoud en zomer- en winterbanden, inclusief opslag. Ja, een auto kopen is even wat anders dan een broodje kopen bij de bakker. Toch is het koopgedrag van klanten veranderd want vroeger was dit meer een bewuste en ook emotionele koop. Ik weet nog dat ik al vroeg in de gaten kreeg hoe belangrijk het was om over te stappen op een digitale showroom via internet. Zie WWW.FOKKENSBV.NL Toen het internet geïntroduceerd werd, was dit voor ons een gouden greep. Ja, in die 33 jaar hebben we goede en slechte tijden meegemaakt. Ik heb tevreden klanten. We hebben veel aan hen te danken!”

Passend bij plannen centrum

Het onderhandelingstraject startte al eerder en het koopcontract werd ondertussen door Fons Meulman en Henk van Pijkeren getekend. Makelaar Ad Goudzwaard heeft hierin bemiddeld. Onderdeel van de deal werd dat gemeente Dalfsen de ruimte achter het pand overneemt voor een vaste afgesproken prijs. “Deze koop brengt bepaalde ontwikkelingen op gang, passend bij het centrumplan”, laat wethouder Ruud van Leeuwen weten. “Daarover wordt natuurlijk nog veel vergaderd. Met Fokkens, Goudzwaard Makelaardij, Van Pijkeren Woningbouw maar ook met de gemeente Dalfsen, Het Oversticht, de belanghebbenden vanuit het Centrumplan en de Gemeentelijk projectleider Wietze van der Ploeg neemt deze plek mee in de uitwerking van het Dalfser dorpshart. We gaan nog vaak ‘om tafel’ voor een goede invulling van het gebied achter het pand, waarop nu de auto’s staan voor de verkoop. Daarover valt verder nog niets zeggen, behalve dan dat dit moet passen bij een gezamenlijke visie voor het centrum, een aangename verblijfsruimte waar het plezierig winkelen is.”
Volgens Henk van Pijkeren wordt het straatbeeld verbeterd en verfraaid, en kan de bouw wat hem betreft niet snel genoeg beginnen. “Het krijgt een winkelbestemming met daarboven op appartementen. Niet te groot en geschikt voor starters. Maar we kunnen ook van twee appartementen één groot appartement maken. Het kan nog alle kanten op gaan. De voormalige DA wordt ook mooi en dat is een stijl die mij wel aanspreekt. In elk geval zal het een architectonische verbetering zijn. Een esthetisch mooi pand dat beter ‘past’ in de Prinsenstraat dan de garage”, belooft hij. Van Pijkeren Woningbouw is vooral in de polder te vinden, zoals in Almere. “We werken veel samen met Goudzwaard en dit kwam zo op ons pad. Dat Fokkens er nog een tijdje blijft, is geen punt. We moeten nog veel overleggen maar kunnen nu wel gas geven.”

Samen zorg dragen

Meulman vindt het prettig dat hij de tijd krijgt om alles netjes af te wikkelen. “Natuurlijk hoop ik wel dat de etalage weer vol komt te staan. Zo hebben wij deze vierkante meters altijd gevuld en kan Dalfsen blij zijn met weinig leegstand.” De wethouder beaamt dit en zegt: “Wij gaan alleen over de grond achter het pand en zijn buiten het ontwerp van het pand zelf gebleven. We participeren hier niet in, we zijn geen projectontwikkelaars. Maar hoe dan ook zullen we samen zorg dragen voor een goede ontwikkeling van ons dorp. Kerkplein, de Prinsenstraat en het Waterfront… ik zeg wel eens: het Waterfront mag je zien als de kieuwen van de Vecht, de Prinsenstraat is de hoofdader en het Kerkplein is het hart. Daar staan we samen voor!”

Foto: Johan Bokma

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.