dalfsen doet mee aan entente florale europe

Dalfsen gaat op voor goud bij de Entente Florale Europe. Onlangs heeft het college van burgemeester en wethouders van Dalfsen besloten om deel te nemen aan deze Europese groencompetitie. Dalfsen won in september 2013 al goud tijdens de Nederlandse Entente Florale en gaat het nu proberen op Europees niveau.

Het college van Dalfsen is door de organisatie van Entente Florale Nederland gevraagd om dit jaar, samen met Ootmarsum, Nederland te vertegenwoordigen op Europees niveau. Dat betekent dat twee Overijsselse kernen zich gaan profileren in Europa. Dit is een unicum voor Nederland. Hoewel anders doet vermoeden, maakt Dalfsen zich op voor het goud in de categorie kleine steden en doet Ootmarsum mee in de categorie dorpen. Dat heeft alles te maken met het inwoneraantal van de beide kernen.

Goud
Anders dan bij de Nederlandse Entente Florale kunnen meerdere deelnemers goud winnen. Door een getalsmatige beoordeling met als begrenzing 85, 75 of 65 punten, kunnen in de internationale competitie meerdere steden en dorpen een gouden, zilveren of bronzen bekroning behalen. Dit in tegenstelling tot de Nederlandse groencompetitie, waar in de verschillende categorieën één winnaar zich groenste stad of groenste dorp mag noemen. Daarnaast worden jaarlijks themagerichte, bijzondere certificaten uitgereikt.

Wethouder Klaas Agricola twijfelde geen moment toen de vraag kwam of Dalfsen dit jaar mee wil doen: “Dalfsen heeft veel te bieden en een prachtige openbare ruimte waarin de landgoederen als fiere bakens in zijn gepositioneerd en waar de Vecht als zilveren lint door heen slingert. Hier zijn we als dorp trots op en dat willen we graag aan Europa laten zien. Dalfsen is meer dan de moeite waard!”

Ook wethouder Maurits von Martels gaat voor goud: “In een Olympisch jaar hoort natuurlijk een passende gedachte. Meedoen is belangrijker dan winnen. Wij zijn dan ook zeer vereerd om van de partij te mogen zijn. Neemt natuurlijk niet weg om volledig voor goud te gaan. Een geweldige kans om ons op een internationaal podium te presenteren als groene gemeente.”

Oproep aan inwoners!
Net als bij de Entente Florale Nederland wordt er voor de Europese jury ook een jurydag georganiseerd. Deze vindt plaats op vrijdag 8 juli. Tijdens deze dag krijgen de juryleden een uitgebreide rondleiding door het dorp Dalfsen en het prachtige buitengebied om zo een indruk te krijgen van al het moois dat Dalfsen heeft te bieden.

De beide wethouders zijn van mening dat de inwoners van het dorp Dalfsen en het buitengebied als geen ander weten wat de pareltjes zijn die de juryleden beslist moeten zien. Daarom roepen ze de inwoners op om mee te denken over de juryroute. Wat zijn de mooiste en meest bijzondere plekjes van Dalfsen die de jury beslist moet zien? Daarbij is van alles denkbaar: van een prachtig aangelegd bloemenperkje in een wijk tot aan een bijzondere oude boom. Of bijvoorbeeld een buurtproject in het kader van duurzaamheid. Inwoners kunnen hun mooiste plekjes, inclusief een foto (liefst in hoge resolutie) van de locatie, mailen naar communicatie@dalfsen.nl. Van de foto’s wordt een mini-tentoonstelling gemaakt, die tijdens de jurydag wordt onthuld.

Organisatie
De organisatie van de Entente Florale Europe ligt in handen van de European Association for Flowers and Landscape (AEFP). Deze internationale organisatie is in 1996 opgericht in Brussel en heeft als doel: Verhoging van de kwaliteit van leven in Europese steden en dorpen, door stimulering van maatschappelijk culturele ontwikkeling en betrokkenheid van de bewoners middels het groen.

De deelnemende landen aan de Entente Florale Europe 2016 zijn: België, Ierland, Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Slovenië, Hongarije en Tsjechië.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.