bijenvereniging ommen start cursus bijenhouden

Jannes Vos en Piet Zijlstra, respectievelijk voorzitter en penningmeester van de Bijenvereniging Ommen, zijn al jaren imker. Wat is er nou zo leuk aan bijen houden? Jannes: “Als ik bezig ben met de bijen, vergeet ik de dagelijkse beslommeringen. Je bent letterlijk in en met de natuur bezig.” Piet vult aan: “Het is een fascinerende bezigheid. Je werkt met levende have, je kunt niet plannen hoe een jaar gaat lopen. Je bent heel weersafhankelijk, dat zorgt altijd voor verrassingen en dat maakt het echt spannend.”

Bijen hebben het moeilijk de laatste decennia. De Varoamijt is een van de boosdoeners, het gebruik van neonicotinoïden (chemische bestrijdingsmiddelen) een andere. Bijen kunnen dus wel wat extra aandacht gebruiken. “Goede fokprogramma’s zijn noodzakelijk,” vertelt Jannes, “Je kunt het geloven of niet, maar er zijn speciale broedmachines voor koninginnenteelt. Cursisten leren we er alles over.”

Bij de nieuwe kinderboerderij op het Laer, krijgt Bijenvereniging Ommen een heuse bijenstal. De bestuursleden zijn daar zeer verguld mee. Piet: “Er zal permanente voorlichting zijn over bijen, er komt zicht op bevolkte kasten en mensen kunnen soms, met een speciaal pak aan, dicht bij de kasten komen. Dat is leuk en leerzaam. Bijen zijn zulke mooie en nuttige diertjes!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.