Home / archiefcentraal / opinie kaasenergiecentrale in dalfsen

opinie kaasenergiecentrale in dalfsen

De Groene Musketiers (drie enthousiaste mensen) proberen duurzame oplossingen te vinden voor een duurzamere samenleving. Naast zonne-energie en windenergie zou de Gemeente Dalfsen de eerste gemeente in Nederland kunnen zijn die gebruik zou maken van de kaasfabriek Dalfsen (Leerdammer). Dit is nu de grootste vervuiler binnen de gemeente. Samen zouden ze een signaal kunnen geven over hoe je gebruik kunt maken van de kaasfabriek om energie op te wekken. Is dit een grap? Absoluut niet! We zijn op bezoek geweest in Frankrijk waar momenteel een fabriek gebouwd wordt op basis van dit principe. En er zijn meer van deze energiecentrales. Ongeveer twintig andere kleinschalige installaties zijn gebouwd in Frankrijk en andere Europese landen en Canada. Meer eenheden zijn gepland in Australië, Italië, Brazilië en Uruguay. Het principe is dat men gebruik maakt van wei, een bijproduct bij de productie van kaas. Dit gecombineerd met een gistingsproces, veroorzaakt door bacteriën, levert een mengsel van methaan en kooldioxidegassen op. Dat wordt gebruikt door een biogasinstallatie gebouwd door het bedrijf VALBIO, waarbij METHACORE® GSBR® technologieën worden gebruikt. Het resultaat van de energieproductie in een kleine fabriek bedraagt ongeveer 2,8 miljoen kilowattuur per jaar. Dat is genoeg om voor een gemeenschap van 1500 mensen energie op te wekken. Nederland is het kaasland van de wereld, maar we maken daar geen gebruik van. Waarom is het niet mogelijk om een kaasfabriek, naast kaas ook energie te laten maken? Voor de Gemeente Dalfsen zou dat een prachtige oplossing zijn.

Meer informatie kun je krijgen bij De groene Msuketiers.

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.