onderzoek om landgoed het laar onder te brengen in een stichting

Stichting voor duurzaam behoud en beheer
De gemeente Ommen hecht veel waarde aan het cultureel erfgoed in de gemeente en beschouwt landgoed Het Laer als één van de parels van Ommen. Toch behoort het bezitten en beheren van een landgoed niet tot de basis-uitvoeringstaken van een gemeente. Daarom heeft het college van B&W in de afgelopen periode onderzocht of het mogelijk is het landgoed onder te brengen in een stichting. Doel is het borgen van duurzaam behoud en beheer van het landgoed voor een langere periode.

Bijzondere betekenis
Het college wil rekening houden met de bijzondere betekenis die het landgoed voor Ommen heeft. Daarom is in het onderzoek een aantal uitgangspunten gehanteerd, zoals instandhouding van het Rijksmonumentale landgoed, het (op gezette tijden) openstellen van terreinen en gebouwen en gebruik van het landgoed voor activiteiten zoals de Summer Fair of trouwerijen. De rechten van de huidige pachters, gebruikers en huurders van het landgoed, waaronder de te vestigen Stadsboerderij en de exploitatie van het horecagedeelte, moeten wat het college betreft worden gerespecteerd. Ook blijft Het Laer onderdak bieden aan de aanwezige verenigingen. Het college stelt verder dat de gemeente zitting neemt in het bestuur van een op te richten stichting, met een doorslaggevende stem bij cruciale zaken. Ook moet er sprake zijn van financiële continuïteit en een vergoeding van de kosten die de gemeente heeft gemaakt.

Belangstellenden
In 2015 heeft het college gesprekken gevoerd met een initiatiefnemer die interesse had in landgoed Het Laer. Onlangs heeft de initiatiefnemer besloten zich terug te trekken als participant in een op te richten stichting waarin landgoed Het Laer zou worden ondergebracht. Hiermee is een nieuwe situatie ontstaan. Burgemeester & wethouders willen in de komende periode de uitgangspunten en de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek met de gemeenteraad bespreken, om daarna in gesprek te gaan met mogelijke andere belangstellenden die willen participeren in een mogelijke stichting waarin Het Laar wordt ondergebracht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.