Home / archiefcentraal / humanitas hardenberg ommen de schulden de baas

humanitas hardenberg ommen de schulden de baas

Wanneer het leven tegenzit, kunnen mensen makkelijk grip verliezen op de organisatie van hun administratie. Als de klad er eenmaal in zit kan het snel bergafwaarts gaan. Enveloppen blijven ongeopend, schulden stapelen zich op en het overzicht is ver te zoeken. Humanitas helpt mensen in deze situatie om de zaken weer op een rijtje te zetten. Uitgangspunt van Humanitas is dat mensen na afloop van tijd weer zelfstandig hun administratie kunnen uitvoeren.

De vrijwilligers van Humanitas helpen de deelnemers de administratie te ordenen, de inkomsten en uitgaven op een rijtje te krijgen en bieden ook hulp bij het budgetteren. Zo wordt er per deelnemer in kaart gebracht wat de dure maanden zijn, een check of alle toeslagen juist aangevraagd zijn en zij kijken of de mensen gebruik maken van de voorzieningen die de gemeente biedt. Kortom, samen met de vrijwilliger wordt de hele financiële administratie op een rij gezet. Uit deze volledige inventarisatie komen ook de eventuele schulden naar voren. Er ontstaat een compleet overzicht.

In sommige gevallen zijn die schulden op te lossen door een betalingsregeling te treffen met de schuldeisers en door heel strak te budgetteren, de vrijwilliger kan hierbij helpen. Het komt echter ook steeds vaker voor dat de schulden te hoog zijn opgelopen en dat schuldhulpverlening aangevraagd moet worden. Ook hierin ondersteunt de vrijwilliger bij de aanvraag en geeft voorlichting over wat dit betekent.
Het probleem wordt aangepakt en met de hulp van een vrijwilliger is die stap net wat makkelijker te maken dan dat je er alleen voor staat. Mensen kunnen zichzelf aanmelden of via een instantie worden doorverwezen. Deelname is kosteloos.

Vind je het leuk om als vrijwilliger voor Humanitas aan de slag te gaan en voldoe aan je aan de volgende kenmerken, dan is de organisatie op zoek naar jou. Vind je het leuk vinden om met mensen om te gaan, feeling te hebben met financiële en administratieve zaken, kun je genieten van ‘kleine successen’ door kleine stappen te maken met je deelnemer, kun je afspraken nakomen en je deelnemer hier op aanspreken, kun naast iemand staan en het niet overnemen en de verantwoordelijkheid bij de deelnemer laten. Bij Humanitas ga je als vrijwilliger pas aan de slag nadat je de basistraining Thuisadministratie en e-learning gevolgd hebt. Verder moeten vrijwilligers bereid zijn om een Verklaring Omtrent Gedrag aan te vragen. Je krijgt je onkosten vergoed..

Voor meer informatie kunt je contact opnemen met de coördinator thuisadministratie Francis Zoethout via ta.hardenberg-ommen@humanitas.nl of je kunt bellen naar 06-27213302.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.