discriminatie in het stadion wat moet je doen

De negentienjarige voetballer Riechedly Bazoer van Ajax werd zondag door het uitpubliek van ADO Den Haag continu uitgejoeld met oerwoudgeluiden. Vervolgens ontstond er veel commotie over of er niet veel eerder in moest worden ingegrepen door bijvoorbeeld trainers, aanvoerders, scheidsrechter of door de clubleiding. De clubleiding Van ADO riep tot tweemaal toe vriendelijk om of de ‘supporters’ ‘alstublieft wilden stoppen met hun wangedrag’.

Zowel Dalfsenaar Erben Wennemars als Deventenaar Özcan Akyol lieten dinsdag in het radio 1 programma ‘de Nieuws BV’ duidelijk hun mening horen. “In de voetballerij werkt het als volgt: de thuisploeg is verantwoordelijk voor ongeregeldheden in het stadion en dat geldt dus ook voor misdragingen vanaf de tribunes. Een veiligheidscoördinator moet inschatten of er grenzen zijn overschreden.”

Eerder liet KNVB-voorlichter Hans van Kastel weten: “Er ligt een protocol en dat is dat de thuisspelende club de eerstverantwoordelijke is. Maar je moet je als speler/trainer of uitspelende ploeg niet laten belemmeren door dat protocol. Als jij vindt dat het te ver gaat, kan je dat aangeven bij de scheidsrechter en kan de wedstrijd tijdelijk worden stilgelegd.”

Een andere vraag is natuurlijk of alle spelers, trainers en clubleidingen op de hoogte zijn van dit protocol. Ook wordt er afgevraagd of er wel regelgeving nodig is als je hoort dat een van je medespelers of een tegenstander of wie dan ook zo gediscrimineerd wordt. Hoe vind jij dat er om moet worden gegaan met oerwoudgeluiden of andere discriminerende en beledigende opmerkingen in het voetbalstadion?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.