dia avond door historische kring dalfsen

Hoofdpersoon in Oerijssel is Margje Fikse, bewoonster van de IJsseldelta, die de stad verruilde voor haar roots langs de IJssel. Terug in de streek van haar jeugd, gaat ze op zoek naar de oerwortels van de plattelandscultuur en de laatste restanten volksgeloof in de streekcultuur van Overijssel. Op onderzoek naar spoken, paasvuren en wonderbomen. Wat kunnen we nu nog ervaren van de de tijd voor de kerstening? In hoeverre zijn oude gebruiken nu nog zichtbaar? En hoe heeft de tijd voor de kerstening ons geloof in dat wat we niet zien, beïnvloed?

In deel 2 wordt het herfst, najaar, donker. Tijdens het vervolg van haar zoektocht verdiept ze haar contact met predikant Henk Vreekamp, die alles weet van het ‘heidendom’ uit de tijd voordat zendelingen Overijssel kerstenden. Ook verdiept ze haar contact met natuurkenner Wim Toorneman uit Espelo, volkscultuurkenner Dirk Kok uit Staphorst en verhalenverteller Herman Kampman uit Hellendoorn. Nieuw in deel 2 is wichelroedeloper Wim Roetert uit Diepenveen.

Ondertussen maakt Overijssel zich op voor Kerst en Oud en Nieuw, wat de Saksen in vroeger tijden ‘het joelfeest’ noemden. Zoals de voorjaarsrituelen vooral de vruchtbaarheid stimuleerden, lijkt het najaar mensen bang te maken voor voor het onbekende.

In ‘Winterwende’ stuit Margje op de oude sage Derk met de Beer, ook wel bekend als Derk met de Honden. Ze probeert de oorsprong ervan te achterhalen en doet bijzondere ontdekkingen. Dan keert het lot zich tegen haar. Zou er een verband zijn?

Daarnaast wordt nog een compilatie vertoond van de opnieuw gedigitaliseerde film over Dalfsen in het jaar 1951.

Gratis toegangskaartjes kunnen op woensdag 20 januari en woensdag 27 januari afgehaald worden in het Historisch Centrum in de Trefkoele+.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.