Home / archiefcentraal / beloning mantelzorgers vvv bon in dalfsen bijeenkomsten in ommen

beloning mantelzorgers vvv bon in dalfsen bijeenkomsten in ommen

Hoe is dit eigenlijk in het Vechtdal geregeld?
Gemeente Ommen
Het aantal mantelzorgers in de gemeente Ommen is 1172. De gemeente krijgt geld van het rijk om hen te belonen. De gemeente heeft hiervoor €70.000 gekregen. Uit het antwoord van de gemeente Ommen blijkt echter dat er helemaal geen financiële beloning is voor mantelzorgers. De gemeente Ommen investeert naar eigen zeggen in maatwerk voor mantelzorgers, themabijeenkomsten, respijtdagen, lotgenoten-contacten, ontspanningsavonden en middagen etc. waar mantelzorgers aan deel kunnen nemen. Voorbeelden van extra waarderingsactiviteiten waar mantelzorgers gratis gebruik van kunnen maken zijn: een gratis kerstdiner in de maand december, een mantelzorgavond met een boeiend theaterprogramma (incl. drankje, hapje en attentie) en leuke weekenden voor jonge mantelzorgers. De gemeente denkt dat op deze manier het geld het meest effectief wordt ingezet.
Ook kunnen mantelzorgers, daar waar het gaat om incidentele kleine bedragen (bijvoorbeeld een keertje een treinvergoeding of de kosten van een klusje) een beroep doen op het budget dat beschikbaar is gesteld voor het leveren van maatwerk ten behoeve van mantelzorgers vanuit het Samen Doen team.

Gemeente Dalfsen
Het aantal mantelzorgers in de gemeente Dalfsen wordt op het moment nog geïnventariseerd. In 2014 stonden er 666 mantelzorgers geregistreerd in Dalfsen. Mantelzorgers worden in deze gemeente beloond met een VVV-bon. Die VVV-bonnen worden betaald van het geld dat de gemeente van het rijk krijgt, dat is €61.000. De beloning voor mantelzorgers ligt tussen de €70 en €200, afhankelijk van het aantal aanmeldingen. Als je dus mantelzorger bent en je hebt nog geen beloning gehad, dan is nu je kans. In 2014 was er nog geen mogelijkheid op een beloning, omdat de gemeente toen nog niet verantwoordelijk was voor mantelzorg.

Als mantelzorger in Dalfsen krijg je daadwerkelijk een financiële beloning. In Ommen moet je die beloning zien in themabijeenkomsten, ontspanningavonden en middagen etc. Beide gemeenten belonen de mantelzorgers met het verkregen geld van het rijk dus in ieder geval. Naar welke beloning gaat jouw voorkeur uit?

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.