Home / archiefcentraal / van parijs naar dalfsen van klimaattop naar groen gebogen

van parijs naar dalfsen van klimaattop naar groen gebogen

“Begin december sloot de wereld in Parijs een klimaatakkoord met de bedoeling de opwarming van de aarde tegen te gaan. Nadat het stof van een luid applaus van de 195 deelnemende landen en zichtbaar geëmotioneerde presidenten was neergedaald volgden de commentaren bij pers en publiek. De meningen liepen uiteen van “Het roer gaat nu echt om!” tot “Het akkoord is een wassen neus”. En inderdaad, het akkoord staat bol van vage begrippen als ‘mogelijk’ en ‘proberen zich in te spannen’, maar ook zijn 195 landen het eens geworden over een belangrijke richting: “De aarde heeft hulp nodig. We moeten rechtzetten wat we haar hebben aangedaan”.

Groen Gebogen ziet het in Parijs bereikte resultaat vooral als een steun in de rug. Een steun in de rug om samen met bewoners en ondernemers in het dorp Dalfsen en samen met onze partners in de andere kernen mee te helpen onze prachtige leefomgeving te beschermen en te verbeteren. Met het akkoord van Parijs zullen we daarbij de landelijke maar ook de lokale overheid nauwlettend kunnen volgen.

Waren al die regeringen in Parijs nu werkelijk verantwoordelijk voor de klimaatverandering? Tot op zekere hoogte wel degelijk. Een overheid kan grote industriële vervuilers aanpakken, een overheid kan het gebruik van schadelijke stoffen aan banden leggen en met ge- en verboden de natuur beschermen. Daartoe stellen we de overheid aan. Maar daarnaast zijn we allemaal verantwoordelijk voor het wel en wee van onze leefomgeving. Wij bepalen zelf wat we eten, hoe we onszelf vervoeren, hoe we onze woningen verwarmen, welke spullen we kopen, wat we nodig hebben en wat we verspillen of weggooien.

Groen Gebogen is een club van vrijwilligers die bewoners en ondernemers in Dalfsen stimuleert bewust om te gaan met de woonomgeving, met grondstoffen en met energie. We helpen met woningisolatie, duurzame energieopwekking, natuurbeheer en milieuvriendelijk vervoer. Daartoe gaan we in 2016 door met het dit jaar gestarte project Buurkracht voor woningisolatie en installatie van zonnepanelen op particuliere woningen, met coöperatieve zonne-energieopwekking op bedrijfsdaken, met waterkracht uit de Vecht en natuurbeheer. Met ons online magazine www.groengebogen.nl brengen we groene en duurzame ideeën en levenswijzen van dorpsgenoten, onze ‘Groene Helden’, over op onze dorpsgenoten. In het nieuwe jaar komen we met een aantal leerzame, maar vooral leuke groene thema-bijeenkomsten in het Gruthuuske.

Groen Gebogen helpt bij het tot stand brengen en verbinden van mensen en organisaties met duurzame ideeën en wordt in 2016 een belangrijke schakel tussen de gemeente en de inwoners.

De Gemeente Dalfsen doet al veel aan duurzaamheid, maar er kan en moet een schepje bovenop om de doelstellingen van Parijs te halen. In het voorjaar bespreekt de gemeenteraad haar beleid voor de komende jaren. Groen Gebogen verwacht samen met de andere duurzaamheidsclubs in de gemeente uitgenodigd te worden om over dat beleid mee te praten. Als U ideeën heeft hoe het nog duurzamer kan in Dalfsen, dan horen wij dat graag. Dan kunnen we die ideeën meenemen in ons gesprek met de Gemeente en werken we samen aan een duurzaam Dalfsen. En denkt u liever actief mee? Lid worden kan natuurlijk ook.

Een nog mooier en groener Dalfsen begint bij jezelf!

Bestuur Groen Gebogen”

Lees ook de reactie van Energieplein Ommen.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.