Home / archiefcentraal / transitie veldzicht afgerond

transitie veldzicht afgerond

De succesvolle afronding van deze transitie is mede te danken aan de inzet van het personeel in het afgelopen jaar zegt algemeen directeur John Nijhuis: “We hebben met elkaar enorm hard gewerkt om de nieuwe patiëntgroepen in Veldzicht te ontvangen en om de reorganisatie te voltooien. Daarmee staat weliswaar de structuur van de organisatie en hebben maar liefst dertien patiëntgroepen een plek, maar we hebben helaas ook afscheid moeten nemen van een groot aantal medewerkers.”

Een periode van bijna 90 jaar tbs-kliniek wordt met deze mijlpaal afgesloten. Veldzicht behoudt weliswaar patiëntgroepen met tbs, maar is geen volledige tbs-kliniek meer waar alléén tbs-patiënten behandeld worden. Vanaf 1 januari is Veldzicht een centrum waar vanuit de
transculturele(forensische) psychiatrie met name vreemdelingen worden behandeld. John Nijhuis zegt hierover: “Ik ben enorm trots op alle medewerkers die hebben meegeholpen aan de transitie van Veldzicht om te komen tot de organisatie die we zijn. We staan nu voor de opdracht om Veldzicht door te ontwikkelen als centrum waar ruimte is voor patiënten die zeer intensieve behandeling en beveiliging nodig hebben, maar ook voor vrijwillige opnames, en dat alles binnen de transculturele psychiatrie. Ik geef met een dankbaar en tevreden gevoel het stokje eind januari door aan de nieuwe directie van Veldzicht.”

‘Laatste oud-‘ patiënt
Voor de kerstdagen is de laatste ‘oud- tbs-patiënt uit FPC Veldzicht vertrokken naar Almere, waar hij werd overgedragen aan de Oostvaarderskliniek. Daarmee heeft Veldzicht geen ‘oud’- tbs-patiënten meer vanuit de reguliere tbs-behandeling en zijn alle 220 ‘oud’ tbs-patiënten over- dan wel uitgeplaatst.

Eerder die week werd de derde en daarmee de laatste van dertien afdelingen voor een nieuwe patiëntgroep geopend. Daarmee heeft Veldzicht nu alle nieuwe patiëntgroepen in huis. In totaal kunnen ongeveer 130 patiënten in Veldzicht worden behandeld.

Vertrek medewerkers
Naast het aantal patiënten krimpt het aantal medewerkers vanaf 1 januari van ongeveer 430 fte naar 260 fte. Wel komen er tijdelijke krachten om onder andere de overgang van werkzaamheden soepel te laten verlopen. Overtallige medewerkers ronden deze week hun laatste werkzaamheden af, zij nemen afscheid van de patiënten, hun collega’s en van Veldzicht als tbs-kliniek. Zij komen in een ‘administratieve organisatie’ van het hoofdkantoor van DJI en worden begeleid in de zoektocht naar ander werk.

Veldzicht, patiënten en medewerkers hebben roerige tijden achter de rug. Deze begonnen in 2013 toen toenmalig staatssecretaris Teeven bezuinigen moest doorvoeren en met zijn Masterplan kwam. Vanuit het Masterplan stond Veldzicht op de nominatie om gesloten te worden.
Na verzet en protest door medewerkers, het dorp Balkbrug en de politiek in Overijssel werd in het herfstakkoord besloten dat Veldzicht open mocht blijven vanwege de krappe werkgelegenheid in de regio. Voorwaarden waren onder andere dat er voor 25 miljoen euro andere doelgroepen dan de toenmalige ‘reguliere’ tbs-patiënten in Veldzicht behandeld moesten worden en dat dit -als gevolg van de 25 miljoen- met minder medewerkers dan voorheen moest worden uitgevoerd. De bijna twee jaar die daarop volgden, met de transitie van de tbs-kliniek naar een transcultureel psychiatrisch centrum is wederom een heftige periode geweest, maar deze is vóór 2016 afgerond.

Patiëntgroepen Veldzicht
In 1894 is Veldzicht gebouwd als Rijksopvoedingsgesticht voor jongens. Vanaf 1928 is Veldzicht een tbs-kliniek. Vanaf 1 januari 2016 behandelt centrum voor transculturele psychiatrie Veldzicht:
– tbs- patiënten die intensieve zorg en begeleiding nodig hebben (ICU/Intensive Care Unit)
– ongewenst vreemdelingen met tbs
– vreemdelingen in de strafrechtketen (VRIS)
– vrijwillige opname van patiënten vanuit een asielzoekerscentrum/het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers of vanuit de illegaliteit
– bestuursrechtelijke vreemdelingen vanuit een bewaringscentrum
– patiënten met een rechterlijke machtiging of in bewaringsstelling (gedwongen opname) vanuit ggz, COA of vanuit illegaliteit
– patiënten vanuit de overige forensische zorg (OFZ).

NB. Veldzicht heeft ook een afdeling waar patiënten uit de reguliere ggz behandeld worden. Het gaat dan om patiënten die binnen de ggz tijdelijk moeilijk te behandelen zijn en die zeer intensieve zorg en begeleiding nodig hebben.

Lees ook

Steekpartij bij Veldzicht Balkbrug: twee medewerkers gewond

Bij de kliniek Veldzicht in Balkbrug, waar psychiatrische zorg wordt verleend, zijn bij een steekpartij twee …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.