scc dit weekend in lemelerveld en nijverdal

Ten Broeke Crossloop

Al weer voor de 9de keer organiseren de gebroeders op zondag 13 december de Ten Broeke Crossloop. Vanuit het centrum van Lemelerveld zoeken de lopers op de 5 verschil¬lende afstanden de dorpsgrens op. De jonkies blijven meestentijds binnen de dorpskom, de langeafstanders doorkruisen het buitengebied in ruime mate. Om uiteindelijk deze 5de etappe van het Sallands Cross Circuit op het Kroonplein af te sluiten.

Dat het hardlopen alsmaar aan populariteit wint, bewijzen de cijfers van de afgelopen jaren in Lemelerveld nog maar eens overduidelijk. Schommelden een vijftal jaren geleden de aantallen zo rond de 350, in de laatste twee edities namen respectievelijk 530 en 640 lopers deel aan deze loop in het grensgebied van Salland en het Vechtdal.

Gerben ten Broeke , naast organi¬sator ook een trouwe circuitloper, heeft wel een duidelijke verklaring voor de uitdijende volkssport. ‘Het plezier en het gemak van het hard¬lopen als ook de focus op gezondheid en welbevinden dragen hieraan bij. Bovendien staan richttijden, prestaties en pr’s bij grote groepen lopers minder op de voorgrond’.

Samen met zijn broer David organiseert hij deze vijfde loop van het inmiddels op stoom gekomen Sallands Cross Circuit. ‘Het blijft leuk om te doen, vooral omdat het een activiteit is die we met het hele dorp oppakken. De carnavalsvereniging, de cafetaria, de bakker, de groente¬handel, een horecahuis; Lemelerveld ten voeten uit!’

Modder, dat was de afgelopen weken een veel besproken thema bij de wedstrijden in Mariënheem, Raalte en Lierderholthuis. In een maand waarin Overijssel toch maar even het dubbele aantal millimeters aan regenwater te verduren kreeg, heb¬ben de ware crossers hun hart kun¬nen ophalen. Soms tot voorbij de enkels in de modder, glibberend en glijdend. Spectaculair was het; de verhalen na afloop spraken boek¬delen. De schoenen, sokken – o wat waren ze smetteloos wit bij de start- zullen nooit meer hun origi¬nele kleuren terug krijgen!
De grote vraag in het lopersveld zal zondag aanstaande in Lemelerveld ongetwijfeld refereren aan de be¬gaanbaarheid in het Heidepark. Ter¬wijl zowel de aanloop als het eind¬stuk van de route supersnel zijn, een zompige bodem van het bochtige parkoers op het recreatieterrein kan er even flink inhakken. Een door¬steek van nauwelijks een kilometer lengte maakt voor menigeen het ver-schil.
Buiten dit ongewisse element op de helft van het parkoers, kan op de kanaaldijk de wind extra parten spelen. Je zult maar een volle kilo¬meter in je eentje tegen een oosten¬wind moeten optornen!

Om kwart voor 1 start het loop¬programma met de aller jongste lopers. Vanaf dit moment tot laat in de namiddag zal Lemelerveld over¬stemd gaan worden door de spraak¬watervallen van speaker Henk Borg¬meijer.

Zondag a.s. doet het Sallands Cross Circuit Lemelerveld aan, een dorp op de grens van Salland en het Vechtdal. De Ten Broeke Crossloop wordt er op handen gedragen. De lopers kunnen hier hun voeten lat¬en spreken!

Nijverdal, Cross League Oost
De ouverture van de Cross League Oost, op 8 november j.l. in Haarle, heeft in de atletiekwereld het een en ander los gemaakt. Natuurlijk was er bewondering voor de sterke winnaars op de 10 kilometerloop. Binnen het lopersveld maar zeker ook in andere regio’s van de Atletiekunie zijn er ondertussen lichtjes gaan branden. Krijgt deze oostelijke primeur in andere delen van Nederland navolging? Vooreerst staat aanstaande zaterdag de Wilgenweard Nijverdalse Bergcross op de rol.

Arne Mulder werd glorieus winnaar van de Haarlerbergloop; bij de dames zegevierde Tess Boekema in deze elite klasse. Op dit uiterst selectieve parcours maakte Salland voor het eerst kennis met deze categorie wedstrijdatleten. De onderlinge strijd aan de kop van het alsmaar uitrollende peloton was feller dan ooit. Hier¬mee heeft zich meteen de levensvatbaarheid van deze nieuwe competitie bewezen. Wellicht door de traag op gang gekomen publicatie onder de wedstrijdatleten èn door de pilotfase waarin deze competitie zich voltrekt, zijn alsnog – na de loop in Haarle – andere wedstrijdatleten in de oostelijke regio wakker geschud. Nu al staat de tweede com¬petitie in de kalender van menige topatleet onder¬streept.

In navolging tot de Cross League Oost beramen organisaties in Brabant en Limburg een soortgelijke competitie. In deze streken zijn de loopcircuits erg populair; in de zomer als wegwedstrijd maar zeker ook ’s winters in de vorm van de crossloop. Ook hier aast de gewestelijke topatletiek op een flinke impuls middels een elite-competitie! In tegenstelling tot het Sallands Cross Circuit nemen alleen licentielopers deel aan de bestaande com¬petities!

Voor het eerst treedt aanstaande zaterdag de CLO buiten de grenzen van Salland. De Wilgenweard Nijverdalse Bergcross in Nijverdal is met deze elite groep opgewaardeerd tot een meer-ster-renloop. Het zal AV Atletics alles aan gelegen zijn om deze eretitel waar te maken. Met het duo Marian Freriks en Albert Horstman kan de organisatie bogen op een vracht aan expertise. De Bergcross maakt deel uit van het SNS crosscircuit maar vormt op deze manier een etappeplaats van de Cross League Oost. Zo ook zal op 6 maart de Bunkercross ingeritst worden. Hiermee wordt de regionale ambitie van deze nieuwe competitie fysiek gemaakt.

De Bergcross zal op 12 december met de op¬waardering van de nieuwe elite- competitie meer dan een extra vernisje krijgen. Ook atleten die niet in competitieverband aan de start staan, zullen zich met deze prachtige crossloop bij uit¬stek voorbereiden op het nationale crosskampioenschap op 12 maart in Oldenzaal. Eén ding is duidelijk. Het zal zaterdag snoeihard gaan vanaf de allereerste meters.

Info: http://www.sallandscrosscircuit.nl, http://www.hetcrosscircuit.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.