oprichting archeologiefonds goed nieuws voor dalfsen

Nederland krijgt een nationaal archeologiefonds. De Tweede Kamer heeft vandaag besloten om er 250.000 euro voor vrij te maken. “Volgens mij maakt Dalfsen een goede kans om in aanmerking voor ondersteuning te komen,” vertelt SP-Kamerlid Jasper van Dijk. Dat meldt RTV Oost.

“Het nieuws is vers van de pers, we weten nog niet precies hoe het fonds eruit komt te zien, maar ik kan me heel goed voorstellen dat Dalfsen er aanspraak op kan maken.” Het ministerie moet na vandaag gaan uitwerken hoe het archeologiefonds eruit komt te zien. “Maar niet houdt Dalfsen tegen om het ministerie nu al te benaderen, bij wijze van spreken,” aldus Van Dijk.

De SP-fractie in de Tweede Kamer diende een motie in voor het instellen van een nationaal fonds om belangrijke archeologische vondsten op een goede manier te verwerken en beheren. Aanleiding voor het indienen van de motie is de ontdekking van een compleet grafveld uit de Steentijd in de buurt van Dalfsen. Het is het grootste grafveld dat ooit in West-Europa is gevonden en daarmee een unicum voor Nederland.

Maar de gemeente Dalfsen beschikt zelf over onvoldoende financiële middelen om de unieke vondst op een zorgvuldige wijze te onderzoeken en te beheren. Rijk moet financieel bijspringen De fractie van de SP is van mening dat het Rijk bij dit soort belangrijke archeologische vondsten financieel moet bijspringen. De ontdekking van het grafveld in Dalfsen is een vondst van nationaal belang. Er zijn 120 graven met spectaculaire grafgiften en een aarden monument uit de tijd van de Hunebedbouwers blootgelegd. Daarnaast zijn er restanten van een huis vlak naast de begraafplaats en een 5000 jaar oude weg gevonden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.