ommer molens blij met nominatie molenaarsambacht

In de gemeente Ommen staan vijf windmolens. Vier daarvan zijn eigendom van de gemeente Ommen. De Stichting Ommer Molens heeft drie molens in beheer: molen Den Oord met molenaars Gerrit van Harten en Roel Rolleman, de Konijnenbeltsmolen met molenaar Jan van der Veek en de Besthmenermolen met molenaars Simon van Kampen en Luuk Vogelzang. Op molen De Lelie maalt Anton Wolters als professioneel molenaar graankorrels tot meel. De molen in Vilsteren is eigendom van Landgoed Vilsteren en wordt beheerd door de Stichting Vrienden van de Vilsterse Molen.

De voordracht om op de Unesco-lijst te komen wordt in het voorjaar van 2016 ingediend. Het ambachtelijke werk van de molenaar is op advies van de Raad voor Cultuur gekozen uit een inventarisatie van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. Het advies is overgenomen door minister Bussemaker (cultuur). Op de lijst staan tradities en gebruiken die volgens de NV-organisatie behouden moeten blijven, zoals carbidschieten, klompen maken, de Nijmeegse Vierdaagse en Sinterklaas.

Nederland molenland
Molens zijn al sinds eeuwen met Nederland verbonden en molenaars zijn nodig om deze te laten draaien. “Door het molenaarsambacht voor te dragen bij Unesco gaat het vakmanschap van werken met molens niet verloren voor volgende generaties en blijft Nederland hét molenland bij uitstek”, aldus de Stichting Ommer Molens. Dat het molenaarschap mogelijk op de Unesco-lijst komt is een erkenning. De SOM hoopt dat het helpt jongere generaties enthousiast te maken voor de molens en ook subsidieverstrekkers stimuleert het onderhoud te bekostigen.

Sinds de negentiende eeuw zijn in Nederland veel molens tot stilstand gekomen. Met het stilzetten van de molens ging ook de kennis van het werken met molens verloren. Het ambacht van de molenaar dreigde uit te sterven. Daarom is een opleiding voor vrijwillig molenaar opgezet. Ook zetten de vrijwilligers zich in om kennis over het ambacht van molenaar te delen met het grote publiek, zoals door de organisatie van de Nationale Molendag en Overijsselse Molendag en in Ommen de organisatie van de Ommer Molendag, op de eerste zaterdag in augustus.

Molenaars
In Nederland zijn meer dan duizend vrijwillige, en meer dan vijftig professionele molenaars actief. Bij het Gilde van Vrijwillige Molenaars steeg het aantal gediplomeerden tussen 2006 en 2014 met 30 procent. Vorige week hebben vier leerling-molenaars uit Overijssel op de Besthmenermolen het provinciaal examen afgelegd. Drie kandidaten slaagden en mogen over een half jaar het landelijk examen doen. Onlangs zijn door de SOM een drietal aspirant-molenaars aangemeld voor de opleiding van vrijwillig molenaar. Ook zijn door de molenaars van Kampen en Vogelzang kort geleden tien molengidsen opgeleid.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.