ommenaar klaar voor monstertocht met fatbike

Deze extreem lange mountainbiketocht is een idee van Johan Wekema en Harold Veldkamp uit Roden. Afgelopen jaar reden beide heren gezamenlijk de Rovaniemi 150. Een monstertocht van 150 kilometer door de sneeuw van het Finse Lapland, de thuisbasis van de kerstman. Wat in Lapland kan dat kan ook in Drenthe, en daarmee was de eerste stap gezet voor de tocht die op 28 december zal starten en finishen in Roden. “Dit is geen éénmalig evenement”, volgens Wekema. “Het is zeker de bedoeling om een vervolg te geven aan deze tocht. In verband met de veiligheid nu nog met maximaal 400 deelnemers, maar de komende jaren hopen we te groeien naar een paar duizend deelnemers.”

De opzet van de Drenthe-200 lijkt een beetje op de Elfstedentocht. Starten om 6.00 uur ’s ochtends en finishen voor 24.00 uur. In de tussentijd zijn de deelnemers geheel op zichzelf aangewezen voor verlichting, reparaties, eten, drinken en kleding. Geen zonnige trainingsstage in een warm oord, maar gewoon na het werk op de fiets. Bij nacht en ontij worden de kilometers bijeen gesprokkeld. Het slechte weer van de afgelopen weken is echter een ware aanslag gebleken op mens en machine.

Martelen
“Toch is de moraal goed”, aldus De Boer. “Alhoewel het zo nu en dan toch wel even ‘martelen’ was in het gure weer van de afgelopen weken.
Ik ben dan ook heel blij met mijn sponsoren. KokkieBikes uit Lemelerveld zorgt ervoor dat mijn fiets steeds in perfecte conditie verkeerd, zelfs de starre voorvork is vervangen voor een geveerd exemplaar vanwege mijn nekklachten. Craft zorgt voor heerlijke warme (onder)kleding en De Zwerfsteen in Roderesch zorgt daags voor de wedstrijd voor onderdak en de broodnodige voeding.

Tijdens de Drenthe 200 is er een Nederlandse Kampioenstrui te verdienen in de categorie Fatbike Ultramarathon. “De afgelopen twee maanden heb ik meer gefietst dan de twee jaar daarvoor. Dat kun je niet echt een perfecte voorbereiding noemen, dus die trui is niet voor mij weggelegd”, aldus de Boer. “Bovendien vind ik het onterecht dat de snelste fatbiker een kampioenstrui krijgt. De FatBike heeft niets met snelheid te maken maar veel meer met plezier. De fatbiker die zich tijdens de tocht het meest sociaal opstelt door bijvoorbeeld anderen te helpen en te motiveren en met een brede grijns over de finish rolt, die verdient die trui! En dan doe ik wel graag mee voor de titel.”

Weergoden
Het doel is om gezond en wel aan de start verschijnen. Om vervolgens 200 kilometer te mountainbiken, te genieten en natuurlijk met zoveel mogelijk deelnemers de eindstreep halen. En in de tussentijd de weergoden verzoeken om een witte kerst en jaarwisseling. Let it snow, let it snow, let it snow!

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.