jongste illustratoren van nederland ontvangen exemplaar

Het verhaal is geschreven door Daniëlle Stege (46 jaar). Als 15-jarig meisje schreef ze ooit een verhaal dat jaren lang in de kast verscholen bleef. Gestimuleerd door de vraag wat haar passie is, heeft ze dit uitgewerkt om alleen aan haar man en kinderen te laten lezen. Haar man en een goede vriendin dachten hier anders over en maakten buiten haar weten om een boekje van dit verhaal. Dit boekje met een oplage van slechts 20 stuks, kreeg ze drie jaar geleden als kerstgeschenk en was het startsein om het schrijven weer op te pakken.

De oorsprong van dit prentenboek ligt bij één van haar drie kinderen. Wanneer hij groeipijn had, probeerde ze hem af te leiden met verhaaltjes. Het verhaal van Reuzeltje werd zijn favoriet en Daniëlle werkte het uit. Juf Gerda Seinen van de basisschool was zo enthousiast hierover dat ze haar uitnodigde om als spreker op te treden bij de opening van de schoolbibliotheek. “Leuk”, dacht Daniëlle: “maar wat moet ik nu met een kinderverhaal zonder plaatjes?” Zo ontstond het idee om de leerlingen van de basisschool te vragen haar te helpen het boek te illustreren. Zo gezegd, zo gedaan en alle leerlingen tekenden een prent bij het verhaal. De tekeningen van Daphne en Meike vielen op omdat ze een hele eigen stijl neer wisten te zetten, waarmee Reuzeltje en zijn vriendjes ook echt een aparte identiteit hebben gekregen.

Twaalf tekeningen
Na de zomervakantie zijn ze begonnen aan de twaalf tekeningen van het prentenboek. Ieder kreeg zijn taak in de illustratie. Zo tekende Daphne Reuzeltje, haas, das, de kikkertjes en de vijver en ontfermde Meike zich over mol, de zon, de wolk en de achtergronden. Dat niet alleen de juf en de auteur enthousiast waren over dit project, blijkt uit de hulp die van alle kanten uit het dorp aangeboden werd. De Tekenzolder heeft de jonge illustratoren vele malen bijgestaan met tips over het werken met ecoline en de opbouw van een tekening. Esther Buitenhuis, zelf grafisch vormgever, hielp bij het samenstellen van het boek en drukkerij Meijerink uit Dalfsen bood hulp bij het maken van een genaaid exemplaar in plaats van gelijmd. Hierdoor is het echt een boek van hoogwaardige kwaliteit geworden.

“Doordat ik kinderen heb laten tekenen, ontstaat er een prentenboeken dat zich onderscheidt van de andere. Daphne en Meike brachten leuke accenten aan die alleen kinderen kunnen bedenken. En inmiddels is gebleken dat dit aanslaat bij alle kinderen die het verhaal horen of zelf lezen”, vertelt de trotse auteur. Tijdens de kerstmarkt van school, die op dezelfde dag gehouden werd als de boekpresentatie, mochten de boeken verkocht worden. Van de kerstmarkt hebben Daphne en Meike niet veel meegekregen, want er was zoveel vraag naar gesigneerde boeken dat ze amper weg konden van de kraam.

Verkoop
Om de prijs laag te houden (€ 9,95) is ervoor gekozen om dit boek niet via de reguliere boekhandel te verkopen. Het kan besteld worden op www.schrijversroute.nl of gekocht worden op basisschool De Wegwijzer of Kapsalon Geke in Nieuwleusen. Voor vragen kan je mailen naar daniëlle@schrijversroute.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.