hulpsint uit ommen zwart gemaakt op social media

Sylvana Simons was aan de tafel van Pauw uitgenodigd te vertellen hoe zwaar het kan zijn als donker gekleurd mens de Sinterklaastijd door te komen. “Mensen die Zwarte Piet spelen zullen jeus niet de bedoeling hebben te discrimineren”, kwam ze uitleggen, “maar mensen met een bruine huidskleur kunnen dat wel zo ervaren”, was haar standpunt.

Simons (met een decollete tot op de navel, zou dat actievoer zijn voor feministen?) bracht dat standpunt genuanceerd. En ook zonder de felheid waarmee de Pietendiscussie tot heden gevoerd werd.

Vanuit Ommen was hulp-Sinterklaas Rob Grutter ingevlogen om het tegenstandpunt te verdedigen. De redactie van een programma van Pauw is dan niet op zoek naar iemand die gelijk na de eerste opmerkingen van Simons zegt van “ja, daar heb je eigenlijk wel een punt”, dus probeerde de hulpSint uit Ommen het met “ben je zelf wel eens Piet geweest?” Op de achtergrond zat een hulppiet van Grutter, die naar we aannemen, achteraf blij zal zijn dat hij niet te prominent in beeld is gebracht.

Koren op de molen van Jeroen Pauw, die zijn tegenvraag begon met iets als “ik wil je natuurlijk niet neersabelen, maar…”, maar Pauw wilde Grutter natuurlijk wél neersabelen, de Ommenaar zat daar alleen maar om Simons de kans te geven haar punt te maken. En dat lukte. (In een van de bijlagen zie je overigens waarom Grutter precies is uitgenodigd door Pauw.)

Simons: “Ik hoop dat mensen voortaan Sinterklaas vieren zonder een Zwarte Piet erbij en ik hoop ook dat ze allemaal altijd de oude vorm van ‘Sinterklaas vieren’ koesteren als een mooi familiefeest. Ik ben er overtuigd namelijk, dat niemand de bedoeling heeft met een Zwarte Piet te discrimineren, maar dat is nu eenmaal wel het geval!”

En daarna barste het op Facebook en Twitter los. Over de hulpSint uit Ommen, maar natuurlijk ook over Sylvana Simons. We beperken ons in de afbeeldingen bij dit artikel tot een paar reacties over de Ommer hulpSint.

Hier kun je het item terugkijken

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.