Home / archiefcentraal / groot saamhorigheidsgevoel op obs vinkenbuurt

groot saamhorigheidsgevoel op obs vinkenbuurt

Natuurlijk hebben de kinderen voorgaande jaren ook genoten van het kerstdiner op school. Maar bij de ouders kriebelde er iets, als ze na het afzetten van de kinderen vriendelijk verzocht werden te vertrekken. Een gezamenlijke viering, iets voor de hele gemeenschap, voor grootouders, broertjes, zusjes, dat moest toch mogelijk zijn? En misschien iets van het echte kerstverhaal? Zo ontstond de gedachte om een kerstwandeling en een Kerstfair te organiseren. Ervaring was er genoeg, want Vinkenbuurt kent al enkele jaren periodiek een Vinkenfair, die in de herfstperiode valt. De kerstwandeling was een nieuwe ervaring. Op verschillende locaties ontmoetten de leerlingen de herbergier, de herders, de engelen, de wijzen en Jozef en Maria met het kindje. Oud-leerlingen zetten de figuren overtuigend neer. Stuk voor stuk hebben ze zonder aarzelen ‘ja’ gezegd op het verzoek mee te spelen. Eén van hen vertolkte zijn rol zelfs met een flinke blessure van een ongeluk een dag eerder. Afzeggen was voor hem echter geen optie.

Juf Ineke, die op school de godsdienstlessen verzorgt, zorgde onderweg voor de uitleg. Ook zong ze met de leerlingen kerstliedjes. En wat was het bijzonder – en een beetje spannend ook – om met een lichtje in de hand in het donker door Vinkenbuurt te lopen! “De sfeer van deze avond, het samen beleven van het Kerstverhaal, dat blijft de kinderen misschien wel hun leven lang bij’, zo verwoordt een ouder het.

Na de wandeling is het tijd voor de Kerstfair op het plein. Alles is er prachtig versierd, er zijn vuurkorven en overal branden vrolijke lichtjes. De opbrengst van de crea-bijeenkomsten van de afgelopen weken staat uitgestald op een lange, lange kraam. Er is soep, chocomelk, koffie en thee, er zijn oliebollen en warme broodjes. Er is een kraam van het Mamacafé Vinkenbuurt (ook te vinden op Facebook), van verschillende organisaties en bedrijven uit Vinkenbuurt. En natuurlijk is er een stand van Baalderborg, want de opbrengst van deze Kerstfair gaat naar landgoed Stegerveld, dat onderdeel is van Baalderborg. Dat hebben de leerlingen zo gekozen. Leerling Sam Roozendal heeft op school een prima uitleg verzorgd over zijn broer, die op landgoed Stegerveld bij Ommen de structuur, veiligheid en bescherming krijgt die hij vanwege zijn beperkingen nodig heeft.

Voorafgaand aan de Kerstfair hebben de zusjes Buiter met het inzamelen van lege flessen al dik 65 euro bij elkaar gesprokkeld. Welk geldbedrag de fair zelf heeft opgeleverd zal dit weekend duidelijk zijn. De opbrengst in de zin de energie die vrijkomt als je samen ergens de schouders onder zet, die heeft iedereen vanavond ter plekke al ervaren. Het applaus voor de organisatie, na afloop van de wandeling, was dik, dik verdiend en gold voor zowel de wandeling als voor de fair.

Een moderne wijze heeft eens gezegd dat je in het leven geen bezittingen vergaart, maar ervaringen. In vergelijking met het vluchtige plezier van bezittingen zijn ervaringen als deze avond blijvend en waardevol. En dat neemt Vinkenbuurt, samen met alle andere belangstellenden, vanavond toch maar mooi mee naar huis.

Meer impressies vind je op www.vinkenbuurt.com.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.