gooi regels overheid weg en luister naar regels inwoners

Door Herman Holtmaat

Ook in mijn mooie dorpje Luttenberg, dat we zo graag de parel van Salland noemen is dat het afgelopen jaar duidelijk geworden. De zorg trekt zich terug, dat gaan we dus zelf regelen. Zorggroep Raalte was genoodzaakt Maria-Oord te sluiten. Onze ouderen kunnen niet meer echt oud worden in Luttenberg. Of toch wel, als we het zelf gaan regelen? En dat gaan we doen. We gaan zelf mooie woningen realiseren voor onze ouderen met daarbij ook onderdak voor de zorg, zodat die nabij blijft. OZO verbindzorg is hierbij ook een mooi voorbeeld van samen de regie nemen; mantelzorgers en professionals. De dagbesteding voor onze ouderen doen we in het mooi verbouwde gemeenschapscentrum Elckerlyc. Op deze manier is deze overdag ook mooi bezet en dat draagt bij aan de exploitatie van Elckerlyc.

De woningcorporatie Salland Wonen trekt zich ook meer en meer terug uit de buurtdorpen. Dit betekent minder sociale woningen voor met name ouderen en jongeren. Ook dit gaan we zelf regelen. We hebben de bibliotheek aangekocht om hier twee mooie woningen van te maken. We hebben de jongeren bij elkaar gebracht om in het nieuwbouwplan ‘Borgwijk’ onder Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) jongerenwoningen te gaan bouwen. En we hebben nog meer plannen; ook voor mensen die meer hulpbehoevend zijn.

De gemeente trekt zich meer en meer terug uit de sportvoorzieningen. Zo is in 2015 het Sportbedrijf ‘Kracht’ geheel zelfstandig geworden. Maar voor het onderhoud van de accommodaties is minder geld en dus zullen de verenigingen ook hier zelf de regie moeten gaan voeren. In Luttenberg zijn we daar klaar voor. Sportaccommodatie ‘De Achterberg’ is geheel in onze eigen handen. En we draaien helemaal op vrijwilligers met jaarlijks een positief resultaat. Over eigen regie gesproken!

We willen nog meer initiatieven aan elkaar gaan verbinden. Zo hebben we afgesproken dat Leer-Werkbedrijf ‘De Enk’ het groenonderhoud bij het nieuwe Maria-Oord gaat doen en met recreatiepark ‘De Luttenberg’ (één van de mooiste van Nederland) hebben we gezamenlijke activiteiten afgesproken op het gebied van overdekt zwemmen, familie kampeerarrangementen en gezamenlijk gebruik van de sporthal. Wat willen we allemaal nog meer? We willen de kennis en kunde van vrijwilligers gebruiken bij het ontwikkelen van een Luttenbergs lokaal dienstenaanbod, dat bijdraagt aan het vitaliseren van de plaatselijke economie en het versterken van de exploitatie van voorzieningen. En dit versterkt de sociale cohesie en het appelleert aan modern noaberschap.

Professionalisering van burgerinitiatieven vraagt ook wat van overheden. Ook zij moeten een professionaliseringsslag maken, als opdrachtgever of investeerder in burgerondernemingen. Gooi de regels van de overheid weg en luister naar de regels van de inwoners. De gemeente besteedt diensten aan die, naast bedrijven, ook aangeboden kunnen worden door burgers. Denk aan welzijn, zorg, groenonderhoud, beheer van de publieke ruimte, verwijdering van afval en veiligheid. De ervaring leert dat het nog maar weinig gebeurt dat de gemeente deze opdrachten aanbesteedt aan burgerinitiatieven. Het zelf aanleggen van het beachveld bij ons in Luttenberg is daar een mooi voorbeeld van. En dat was een echte win-win-situatie.

Ook kan de gemeente in de aanbestedingsprocedure eisen dat de uitvoering deels wordt uitbesteed aan lokale initiatieven. Dit alles gaat leiden tot één grote dorpsonderneming Luttenberg met heel veel eigen regie voor en door de inwoners. Het gaat echt nog veel mooier worden in de Parel van Salland.”

Herman Holtmaat, actief betrokken Luttenberger en ook een beetje dorpsregisseur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.