goed jaar voor sociale tuin nieuwleusen

Runhart is lovend over de inzet van de vele vrijwilligers die op vier dagdelen in de week in groepen op de tuin werken. “In totaal zijn we begonnen met ongeveer vijftien vrijwilligers. Door verhuizing en andere omstandigheden is het aantal iets verminderd, maar beschikken we ook nu nog over een stabiele groep. Vanzelfsprekend zijn nieuwe vrijwilligers welkom. Ook omdat we het nieuwe seizoen willen uitbreiden, zodat we dan grotere hoeveelheden groenten aan de voedselbanken kunnen geven. Met de uitbreiding willen we ook meer werken aan een wintervoorraad voor de doelgroep.”

Runhart houdt precies bij wat er wordt afgeleverd aan de voedselbanken. Hij laat een aantal bladen zien met daarop een lange lijst van producten. Als voorbeeld geldt week 32: tien kroppen andijvie, zeven kratten aardappels (105 kg), een krat wortels, twee kratten bonen (18 kg), twee kratten koolrapen en twee kratten tuinbonen. Momenteel staat de boerenkool in volle glorie op de tuin, omgeven door een fraai hekwerk om de boerenkool en andere producten te beschermen tegen hun natuurlijk vijand zoals haas en konijn.

Voldoening
Het was het eerste plant- en oogstjaar in de tuin, maar de vrijwilligers kunnen met voldoening terugkijken. De geleverde producten waren van een zeer goede kwaliteit. Alles groeide boven verwachting goed. Bij de oproep begin dit jaar om vrijwilligers was ook gevraagd om materiaal, zoals spades en harken. Veel spullen zijn na de oproep binnen gekomen. Runhart: “We kunnen nog wel extra gereedschappen gebruiken, met name de spitvork. In de wintermaanden gaan we het gereedschap allemaal voorzien van deugdelijke stellen en lopen we alles na om straks weer met goed materiaal aan de slag te kunnen gaan.”

De tuingroep heeft ook het plan om een tunnelkas op de tuin te realiseren, zodat de planten in eigen beheer kunnen worden opgekweekt en daarnaast zijn er dan ook meer mogelijkheden voor het verbouwen van andere producten. Runhart noemt als voorbeeld het verbouwen van tomaten. Ook is hij zeer content dat Gerrie Klomp, een van de vrijwilligers van de tuin, hem wil helpen bij zijn werkzaamheden als coördinator.

Ondernemers
Hartverwarmend wordt ook de instelling van veel plaatselijke ondernemers ervaren door de tuingroep die bij een verzoek of bij aankoop van spullen voor de tuin kortingen geven of simpelweg spullen beschikbaar stellen. Als blijk van waardering staat bij de ingang van de tuin een duidelijk bord met de namen van de sponsoren erop.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.