gemeente hardenberg zet in op mantelkracht

De gemeente heeft sinds 2015 nieuwe taken op het gebied van ondersteuning en zorg. Hierbij wil de gemeente meer gebruik maken van de kracht van de samenleving. Mantelzorgers zijn hierin belangrijker dan ooit. Zij brengen het motto ‘samen doen’ in de praktijk. “We gaan uit van een samenleving waarin mensen in eerste instantie voor zichzelf en voor elkaar zorgen”, legt wethouder René de Vent uit. “Mantelzorg is één van de fundamenten onder deze zorgzame samenleving. Als gemeente willen we mantelzorgers meer ondersteunen bij hun zorgtaken. We willen geen zorgtaken van ze overnemen, maar we willen ze ondersteunen om hun taken zo goed mogelijk te doen. Ook willen we helpen bij de combinatie van mantelzorg met werk en het privéleven. Op die manier zetten we de mantelzorger in zijn kracht.”

Met het uitvoeringsplan wil de gemeente werken aan vijf ambities; de mantelzorgers goed in beeld krijgen, het tegengaan van overbelasting van mantelzorgers, zorgen dat mantelzorgers kunnen blijven meedoen in de samenleving, het versterken van de informele zorg en speciale aandacht geven aan jonge mantelzorgers. Om mantelzorgers te bereiken wordt komend jaar een publiekscampagne opgezet. Om overbelasting tegen te gaan biedt de gemeente de mogelijkheid voor mantelzorgers om gebruik te maken van respijtzorg: dit betekent dat de mantelzorger zijn zorgtaken aan een ander kan overdragen om zo zelf even vrij af te krijgen.

In overleg met de Adviesraad Wmo is gekeken naar de vormen om mantelzorgers te waarderen. De waardering voor mantelzorgers wordt op verschillende manieren getoond: naast een themabijeenkomst en een uitnodiging voor het Wintercircus wil de gemeente ook deelnemen aan het THKX Mantelzorgplatform. Voor jonge mantelzorgers wordt in overleg met de doelgroep gezocht naar een passende vorm van waardering. Het uitvoeringsplan Mantelkracht is opgesteld in overleg met de Samen Doen teams, de Adviesraad Wmo en belangenvereniging Mezzo.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.