Home / archiefcentraal / everhard zwart geeft oudejaarsconcert in lemelerveld

everhard zwart geeft oudejaarsconcert in lemelerveld

De volgende werken worden gespeeld: ‘Basso Ostinato’ van G.F. Händel, Quatre danses des iles Grecques: Allegretto con grazia / Andante / Allegro / Giocoso van Y. Constantinidis, Thema con variazione van M. Monnikendam, werken van Jan Zwart en Willem Hendrik Zwart, etc.

Everhard Zwart (1958), Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, zoon van Willem Hendrik Zwart, kleinzoon van de legendarische Jan Zwart, leerling van Feike Asma en onderscheiden met de zilveren medaille van het ‘Societe Arts-Sciences-Lettres’ in Parijs, verwierf grote bekendheid als organist, enerzijds door zijn enthousiaste ijver voor de Hollandse Koraalkunst, waarvoor de basis al werd gelegd door zijn grootvader, anderzijds door zijn virtuoze vertolking van vele grote composities uit de orgelliteratuur.

Everhard Zwart ontving op jonge leeftijd zijn eerste orgellessen van zijn vader, Willem Hendrik Zwart – organist van de Bovenkerk in Kampen – waarna hij al spoedig deze lessen (koraalspel en literatuur) vervolgde bij Feike Asma – organist in Maassluis. Na het behalen van zijn Gymnasium diploma studeerde hij aan het Conservatorium, eerst in Utrecht, daarna in Rotterdam, waar hij in 1983 met goed gevolg afstudeerde.

Zijn eerste orgelconcert gaf hij in de zomer van 1979 en wel in de Nederlands Hervormde kerk in Zandvoort. Zijn internationale debuut als concertorganist maakte Everhard Zwart in 1983 in Barcelona, waarna hij regelmatig concerteerde in verschillende landen van Europa. In 1987 werd hij hoofdorganist van de Nederlands Hervormde Nieuwe Westerkerk in Capelle aan den IJssel.

Gedurende 35 jaar is Everhard te beluisteren tijdens de vele orgelconcerten door het hele land. Ook als begeleider van koren en/of solisten treedt hij regelmatig op. Everhard wordt tijdens zijn concerten meestal bijgestaan door ‘registranten’. De meeste orgelconcerten worden van oudsher gegeven in de zomermaanden. Vanaf 1985 maakt hij bijna jaarlijks een concerttournee door Amerika. De eerste jaren was het vooral de staat Californië, maar al spoedig werden de concertreizen uitgebreid met concerten in vele andere staten. Ook Canada bezoekt hij daarbij regelmatig.

Kijk voor een uitgebreidere c.v. en biografie op www.everhardzwart.nl. Het verzoek is om vooraf te reserveren bij de familie Huetink via 0572-371838 of de familie Boks via 038-4224079. De entree bedraagt €12,00, inclusief koffie/thee, een oliebol en een drankje en hapje na afloop.

 

Lees ook

Vechttoneel komt met plattelandsstuk

OMMEN – De leden van het Vechttoneel zijn al weer druk aan het oefenen voor …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.