Home / archiefcentraal / energieplein ommen wil stap verder gaan

energieplein ommen wil stap verder gaan

“Het is hartstikke goed nieuws dat er 70 miljoen euro subsidie vrijkomt voor het verduurzamen van woningen”, reageert Frank Groen van installatietechniek Groen, één van de deelnemers van het Energieplein Ommen, op het besluit van minister Kamp. Die besloot onder andere voor zonneboilers een gemiddelde subsidie van €650 beschikbaar te stellen, afhankelijk van het type boiler. Wie een warmtepomp koopt, krijgt hiervoor maximaal €1.500 subsidie. Ook dit bedrag is afhankelijk van het type warmtepomp. Voor de aanschaf van een pelletkachel bedraagt de subsidie €500.

Groen denkt dat het met de subsidies, die ingaan vanaf 1 januari 2016, voor particulieren aantrekkelijker wordt om woningen te verduurzamen. Maar Groen wil nog een stap verder gaan. Hij pleit voor een betere handhaving van het energielabel op woningen. “Auto’s hebben een energielabel, iemand met een ‘onzuinige’ auto betaalt meer belasting, maar bij woningen is zoiets er niet. Er zijn nog zoveel huizen, gebouwd in de jaren 70 of 80, die een slecht label hebben en een hoog energieverbruik. En nog steeds worden er woningen gebouwd met traditionele systemen, in plaats van een energiezuinige installatie, simpelweg omdat dat in aanschaf goedkoper is. Maar op termijn loont het nu al om je huis duurzaam te bouwen.”

Groen kijkt met een schuin oog naar de ontwikkelingen in andere landen. “In Scandinavië doen ze het heel anders. Daar krijg je alleen een bouwvergunning als je duurzaam bouwt. Met een gasgestookte installatie krijg je geen vergunning…”


Lees ook de reactie van Groen Gebogen uit Dalfsen

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.