e g ten kate 50 jaar voor boeren burgers en buitenlui

Grondlegger E.G. ten Kate startte in een klein pand aan de overzijde, maar verhuisde al snel naar de huidige locatie aan het Westerveen 67a. “Hij had een vaste baan als servicemonteur bij O. de Leeuw in Zwolle, maar verruilde die voor een eigen onderneming. Best een risicovolle stap, zeker voor een gezin met vier jonge kinderen”, herinnert zoon Gé ten Kate zich. Aanvankelijk verkocht de ondernemer vooral tractoren, maar al snel groeide hij mee met de opkomende landbouwmechanisatie. “Er was veel concurrentie. Ook veel voormalige hoefsmeden – bijna elk dorp had wel een smidse – stapten hierop over.”

Dat gold ook voor het bedrijf in Witharen, dat E.G. ten Kate in 1970 overnam. Het is nog steeds het huidige filiaal aan de Balkerweg 50. “Geen gerichte bedrijfsovername”, weet zoon Arie ten Kate. “Maar het kwam op zijn pad omdat de zoon het bedrijf van zijn vader – familie van ons – niet wilde voortzetten.”

Loods
De grote lange loods, die al jaren de uitstraling van het bedrijf bepaalde, kwam er midden jaren zeventig. “Vader had een stuk grond van de buren overgenomen en kocht van Henny van der Most een aantal ijzeren spanten die de overkapping moesten vormen. Die bleken echter langer te zijn dan de vergunning toestond. Het kon gelukkig snel geregeld worden, maar zo werd dit gebouw groter dan eigenlijk de bedoeling was.”

In eerste instantie was de loods bedoeld voor de opslag van landbouwmachines. Pas rond de eeuwwisseling ontstond hier de winkel en showroom zoals we die nu kennen. In de loop der jaren verbreedde Ten Kate zijn klantenkring door enkele benzinepompen voor het bedrijf. “Begin jaren zeventig schilderden we de prijzen nog gewoon op het bord”, herinnert Gé zich. “De prijzen bleven soms wel een half jaar vaststaan. Tot aan de oliecrisis natuurlijk. Ik weet nog dat er hier een lange file stond vlak voordat de benzine op de bon ging.”

Uitbreiding
Hoewel het aantal boeren afnam, bleef de omzet stijgen door de schaalvergroting in de landbouw. Daarnaast verbreedde E.G. ten Kate zijn afzetmarkt met een breed gamma aan artikelen voor tuinonderhoud, zoals gazonmaaiers, rugmaaiers, kettingzagen, waterpompen en heggenscharen. De klantenkring werd zo uitgebreid met inwoners van het buitengebied en mensen met een tuintje. Later sloot E.G. ten Kate zich aan bij de keten Uw Groene Vakwinkel, wat inkoop- en schaalvoordelen opleverde.

“Maar we zijn geen bouwmarkt”, aldus Arie. “We doen in ijzerwaren, maar richten ons ook op het groen, van kleine moestuintjes tot landerijen. We zijn altijd een persoonlijke winkel met een eigen uitstraling gebleven. Ervaring en vakkennis zijn onze sterke punten. We weten waar we over praten, verkopen niet vanuit de folders. Met de meeste machines gaan we eerst zelf demonstreren, zodat we weten waar we over praten. Zo zijn we 20 jaar geleden ook met de automowers begonnen. Zo doen we vakkennis uit de praktijk op. Wij hebben voor elke tuin een maaier op voorraad. Daarnaast spelen we met ons assortiment in op vragen van onze klanten. Onze producten vragen om advies en begeleiding. Mensen moeten dergelijke spullen kunnen zien en voelen, zoals in een ouderwetse winkel. Dat streven we na.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.