dick mars we zijn op veel terreinen doorgeschoten

Door Dick Mars

“Die gekte. Het komt op veel manieren naar buiten. In oorlogen, aanslagen, terrorisme, milieu, en ook regelgeving. We zijn op veel terreinen echt doorgeschoten, vind ik. En veel ellende komt voort uit religieus fanatisme, helaas. Voorbeelden hoef ik niet te geven, dat weten we allemaal wel, maar eigenlijk weet niemand de oplossing, en dat baart me echt zorgen. Het is wel heel erg veel oog om oog, tand om tand, voortkomend uit een gebrek aan vertrouwen in de medemens. Wie slaagt erin om allerlei strijdende partijen aan tafel te krijgen? Jammer genoeg niemand, tot nu toe. En als het eens gebeurt, dan is het onder druk van één van de grote mogendheden, dus afgedwongen. Nooit een goed uitgangspunt.

Doorgeschoten?
– Wel heel wrang dat bijna op de dag dat er eindelijk een soort wereldwijd milieu-akkoord wordt gesloten in veel steden het ernstigste smog-alarm in jaren wordt afgekondigd.
– Wel heel wrang dat net na dat akkoord wordt gesloten, in Nederland een paar individuen in de Eerste Kamer een groot windmolenplan afschieten, omdat een regeltje in een wetsontwerp ze niet aanstaat.
– Wel heel wrang dat in Somalië (niet het meest nette land ter wereld, toegegeven) allerlei uitingen ter gelegenheid van Kerstmis worden verboden, “omdat we een streng Islamitische staat zijn”.
– Ons aller Brussel bemoeit zich – bij gebrek aan echte eenheid en zeggenschap – met de vorm van bananen, maar slaagt er niet in enige orde te krijgen in bijvoorbeeld verkeersregels en- borden.
– Marktwerking in Nederland? Het betekent alleen maar meer en ridiculere regelgeving, zie bijvoorbeeld het openbaar vervoer. Of het feit dat we mogen kiezen uit zo’n 1600 verschillende polissen bij meer dan 60 zorgverzekeraars.

De oplossing? Ik weet het niet, maar het lijkt me vaak een kwestie van toepassen van het gezegde: geven en nemen. En nog zo’n waarheid: waar twee kijven, hebben twee schuld. Dat lijken vele kemphanen zich niet meer te realiseren.

En toch, voor mij en mijn partner persoonlijk is het jaar 2015 goed en fijn verlopen. We zijn beide tevreden met ons prepensioen, en de werkzaamheden die we nog doen. We kunnen en gaan regelmatig op reis, doen onregelmatig leuk vrijwilligerswerk, en genieten van onze kleinkinderen.

Vanuit die wetenschap hopen we op een net zo fijn 2016, en waarom zouden we ons dan nog druk maken over de wereldproblemen? Individualisering ten top. Ikke, ikke, ikke… Nee, op die manier vind ik individualisering maar helemaal niets!

Ik heb ook nog wel een paar wensen voor 2016:
– Gezondheid en welzijn, voor iedereen.
– Wijsheid, en de bereidheid tot geven en nemen, bij alle politici en machthebbers.
– Een echte participatiemaatschappij, waarbij niemand gedwongen moet worden om aan de slag te gaan.
– En een ongewapende vrede op heel de aarde.

Tot slot nog een opmerking die ik ergens las, ik meen dat-ie van een oud secretaris generaal van de Verenigde Naties is: wanneer je altijd met beide benen op de grond blijft staan…, kom je nooit vooruit. Lijkt me iets om in het achterhoofd te houden, voor velen.”

Dick Mars

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.