Home / archiefcentraal / bestemmingsplan voor zuidelijke vechtoever ter inzage

bestemmingsplan voor zuidelijke vechtoever ter inzage

De zuidelijke Vechtoever ligt tussen de Zwolseweg en de Vecht bij het centrum van Ommen. Samen met de eigenaren en gebruikers is een plan gemaakt om dit gebied opnieuw in te richten. Met de aanleg van een nevengeul van de Vecht krijgt water meer ruimte en daalt het waterpeil van de Vecht ter hoogte van de Hessel Mulertbrug met nog eens acht centimeter bij pieken. De nevengeul loopt grotendeels over het terrein van camping De Koeksebelt en langs de oostrand van Ada’s Hoeve (scoutingterrein). Het eiland dat ontstaat is bereikbaar via twee nieuw aan te leggen bruggen die ter hoogte van de Steenoever en de bestaande ontsluitingsweg van De Koeksebelt worden gebouwd. De Steenoever wordt verlegd. Camping De Koeksebelt wordt opnieuw ingericht en gedeeltelijk verplaatst naar het eiland.

Bestemmingsplan
Waterschap Vechtstromen en de gemeente Ommen zijn dit voorjaar al gestart met het graven van een deel van de nevengeul aan de westkant van het gebied. Deze werkzaamheden passen binnen het bestaande bestemmingsplan. Om de rest van de herinrichting mogelijk te maken, is voor de zuidelijke Vechtoever en het gebied dat daarmee een ruimtelijke relatie heeft, een nieuw bestemmingsplan opgesteld. De gemeenteraad van Ommen heeft dit bestemmingsplan onlangs vastgesteld. Het bestemmingsplan ligt vanaf woensdag 16 december 2015 gedurende een periode van zes weken ter inzage.

Begin 2016 worden de voorbereidingen voor de herinrichting van de zuidelijke Vechtoever getroffen. Als alles volgens planning verloopt, kunnen de werkzaamheden medio 2016 starten. Gemeente en waterschap houden bij de uitvoering rekening met het recreatieseizoen. In die periode vinden geen werkzaamheden plaats nabij de campings zodat toeristen/recreanten geen hinder ondervinden. Ook wordt rekening gehouden met het hoogwaterseizoen. De werkzaamheden kunnen eind 2017 zijn afgerond. Waterschap Vechtstromen en de gemeente Ommen organiseren in het 2e kwartaal van 2016 een inloopbijeenkomst over de werkzaamheden en planning.

Vechtoevers Ommen
De Vecht bij Ommen vormde jarenlang een ‘flessenhals’ omdat de rivier hier op z’n smalst is. Waterschap Vechtstromen en de gemeente Ommen geven daarom met de herinrichting van de Vechtoevers water meer ruimte. Hierdoor daalt het waterpeil van de Vecht ter hoogte van het centrum bij hoog water. De noordelijke Vechtoever is in 2014 opnieuw ingericht en de Vecht is verbreed. Het project Vechtoevers is onderdeel van het provinciale programma Ruimte voor de Vecht en mede mogelijk dankzij een provinciale subsidie.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.