Home / / zuute plassie voor gemeenteraad ommen

zuute plassie voor gemeenteraad ommen

Door: Harry Woertink

Voor Ommenaren zijn zuute plassies een traditie. ‘Zuute’ staat voor zoet en ‘Plassie’voor broodje, met als voornaamste smaakmakende bestanddelen stroop en anijs. Zuute plassies gaan letterlijk en figuurlijk als zoete broodjes over de toonbank. Omdat ze zo goed in de smaak vallen kan Ommen vandaag de dag nog steeds genieten van dit luxe broodje. Ze worden dagelijks gebakken door de plaatselijke warme bakker. Voor wie ze (nog) niet kent: een zacht stroopbroodje in honingraatvorm gebakken met een doorsnee van 6 cm en 4 cm hoog. Aan de bovenkant goudbruin, binnenin grijsachtig oker en ze zijn het lekkerst met een beetje boter.

“Zodra de ‘r’ weer in de maand is, begint het bakken van de zuute plassies”, zegt Berjan ten Brinke, van de gelijknamige bakkerij in Ommen. “Ze trekken vaste klanten. Maar we merken ook dat niet-Ommenaren ze lekker vinden en regelmatig terugkeren. We bakken ze elke dag ovenvers en de vraag is groot.” Toen bakker Ten Brinke de bakkerij van Makkinga overnam, kreeg hij het recept van de zuute plassies erbij. Ten Brinke weet dat Makkinga in 1878 als eerste is begonnen met het bakken van de zuute plassies. Andere bakkers hebben het zuute plassie-bakken van Makkinga afgekeken.

Sinterklaas
Het feest van Sint-Nicolaas was van een rooms-katholiek heiligenfeest omstreeks 1850, geworden in een niet-kerkelijk feest. Toen kregen veel elementen van de huidige viering vorm en brak de tijd aan van zoet en lekkers. In het midden van de negentiende eeuw kende Ommen verhoudingsgewijs een groot aantal bakkers. Om hoofd te kunnen bieden tegen de moordende concurrentie, moesten de bakkers met nieuwe producten komen. De verkoop van de luxe broodjes was een mooie aanvulling op de omzet. Zo is eigenlijk het zoete plasje als een feestbroodje voor de dagen rond Sinterklaas ontstaan. Als midwinterbaksel lag de toevoeging van anijszaad dan ook voor de hand.

Ondanks dat het recept voor de andere bakkers geheim was, kwamen zij min of meer tegelijk met hetzelfde broodje op de markt. Van patent of octrooi had men nog nooit gehoord. Opmerkelijk daarbij was dat alle bakkers dezelfde benaming voor deze lekkernij kozen: zuute plassie, ofschoon sommige bakkers er wel hun eigen schrijfwijze op nahielden variërend van zuute plässie tot zûte plassie. Overigens is het aantal warme bakkers in Ommen in de loop van de jaren terug gelopen tot twee: Ten Brinke en Van der Most.

Tradities zijn er om te koesteren. Daarom boden het Ommer historisch tijdschrift De Darde Klokke en Bakkerij Ten Brinke de gemeenteraad van Ommen deze traditionele Ommer Zuute Plassies aan. Dat gebeurde vooraf aan de begrotingsvergadering.

Lees ook

Vrijwilligers H. Hartkerk in Lemelerveld gehuldigd

LEMELERVELD – De locatieraad van de H. Hartkerk in Lemelerveld heeft op zaterdag 9 oktober …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.