scholenproject adviseur van de ommermars afgesloten

Weken zijn ze er mee bezig geweest. Eerst kregen ze tekst en uitleg over het gebied, daarna gingen ze zelf het gebied in om te ervaren hoe het er nu uitziet en welke mogelijkheden ze zien. Tot slot konden ze hun ideeën uitwerken in een maquette, tekening of ander vormgegeven kunstwerk. De scholen die aan het project meededen zijn: Guido de Bres, Hogengraven, het Koloriet en het Palet.

Vereniging Natuur en Milieu de Vechtstreek is initiatiefnemer van het scholenproject. Samen met Natuur en Milieu Overijssel is er van alles aan gedaan om leerlingen enthousiast te maken voor het gebied, waaraan, op termijn, een nieuwe invulling zal worden gegeven. Nou, aan enthousiasme geen gebrek!

Jury
Elke groep mocht zijn plan voor een deskundige jury, bestaande uit lokale politici en een afgevaardigde van waterschap Vechtstromen, presenteren. De jury had het moeilijk. De leerlingen hadden veel werk gemaakt van hun inzendingen. Opvallend was dat de meeste groepen een uitkijktoren willen en een strandje. Maar er waren ook praktische ideeën: waar parkeerplaatsen en toiletten moeten komen. Sommige groepen legden de nadruk op duurzaamheid, anderen vonden het belangrijk dat er ook voor ouderen iets te beleven is.

Toen Pieter Jelle Damsté van Waterschap Vechtstromen de winnende groep bekend wilde maken, ontplofte de Carrousel haast. Bij gebrek aan tromgeroffel stampten de kinderen zo hard op de vloer, dat het leek alsof er een aardbeving plaatsvond. Uiteindelijk werd het Koloriet gekozen als winnaar, tot grote vreugde van de leerlingen van de gezamenlijke groepen 6, 7 en 8. Zij hadden een prachtige maquette gemaakt van het geheel met vier deelmaquettes erbij, onder andere van een pontje. Zij kregen een grote beker uitgereikt door Alma Streefkerk van NMO, die het eigenlijk wel jammer vond dat het project voor de scholen nu afgelopen is.

Enthousiasme
Jurylid Frans Van der Mooren (CU) zei geraakt te zijn door het enthousiasme van alle leerlingen en was blij dat op deze manier burgerparticipatie handen en voeten gegeven is. In 2016 krijgen (volwassen) burgers de mogelijkheid om mee te denken aan de invulling van de Ommermars. “Maar”, zegt Van der Mooren, “het is wel duidelijk dat er een strandje, een uitkijktoren en struingebied moeten komen. Nu moeten we op zoek gaan naar voldoende middelen.” Gelukkig hoeven de leerlingen dat niet zelf te gaan doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.