plannen windpark de veenwieken ter inzage

Initiatiefnemers De Wieken en Raedthuys Windenergie willen in het gebied tussen Ommen, Dedemsvaart en Hardenberg windpark De Veenwieken realiseren, met vijf windturbines in de gemeente Hardenberg en vijf windturbines in de gemeente Ommen. De gemeente Hardenberg en de provincie Overijssel willen meewerken aan dit initiatief omdat zij zich willen inzetten voor een toename van duurzame windenergie.

De gemeenteraad van Hardenberg en Provinciale Staten van Overijssel hebben er onlangs mee ingestemd om de inspraakprocedure voor dit initiatief te starten en het milieueffectrapport, voorontwerp bestemmingsplan en voorontwerp inpassingsplan ter inzage te leggen. Uit deze plannen blijkt waar de windturbines geplaatst worden, wat de hoogte is, enzovoort. Provinciale Staten hebben middels een amendement wijzigingen aangebracht in het plan.

Zo moeten de initiatiefnemers kiezen voor een windmolen die zonder aanvullende maatregelen kan voldoen aan de wettelijke geluidsnormen. Daarnaast mogen de windmolens niet hoger zijn dan 100 meter (ashoogte) en is de maximale tiphoogte (het hoogte punt van de wiek) 149,99 meter. Hierdoor is verlichting op de windmolen niet nodig. In eerdere plannen werd nog uitgegaan van hogere windmolens. Omdat er sprake is van één windmolenpark, hebben de provincie en gemeente afgesproken de plannen en procedures op elkaar af te stemmen. Daarom heeft de gemeenteraad van Hardenberg besloten om aan te sluiten bij het amendement van Provinciale Staten.

Plannen ter inzage
Het milieueffectrapport en de voorontwerpen van bestemmingsplan/inpassingsplan liggen vanaf 25 november voor een periode van zes weken ter inzage. Tijdens de ter inzage termijn is er de mogelijkheid een inspraakreactie in te dienen. Tijdens de inloopbijeenkomst op woensdag 2 december in De Baron in Dedemsvaart kunnen belangstellenden tussen 17.00 en 20.00 uur het milieueffectrapport en de voorontwerpen van het bestemmingsplan en inpassingsplan bekijken. Medewerkers van de gemeente Hardenberg en de provincie Overijssel, maar ook de initiatiefnemers, zijn aanwezig om vragen te beantwoorden.

De inspraakreacties op het milieueffectrapport, de voorontwerpen van het bestemmingsplan en inpassingsplan worden in de plannen verwerkt. Daarna start in het voorjaar van 2016 de officiële procedure die is voorgeschreven in de Wet ruimtelijke ordening. De bouw van de windturbines kan starten zodra het bestemmingsplan in werking is getreden en de omgevingsvergunning is verstrekt. Dit is naar verwachting in de loop van 2017. Windpark De Veenwieken kan dan in 2018 gerealiseerd zijn.

Meer informatie over de procedures staat op www.hardenberg.nl/windenergie. Meer informatie over het initiatief is te vinden op www.windparkdeveenwieken.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.