Home / archiefcentraal / piano etudes visuele en muzikale reis in twintig vertellingen

piano etudes visuele en muzikale reis in twintig vertellingen

Actrices Mariken Bijnen en Ilke Turpijn en pianisten Tomasz Górny en Magdalena Golebiowska brengen twintig vertellingen tot leven op het podium met live pianomuziek, van Scarlatti tot Ernest Bloch, van Fazil Say tot Agnes Obel. De scènes zijn gebaseerd op korte vertellingen van de Amsterdamse kunstenaar Leo Divendal. Beeldend werk van internationale kunstenaars maken deze bijzondere etudes van spel-woord-muziek-beeld tot een rijk gelaagde ervaring.

Vertellingen over het einde van de nacht, een jazzcafé in Parijs, een veerboot over de Bosporus, de zwoele bar op een dakterras in São Paulo. In en tussen de vertellingen spelen korte pianocomposities en improvisaties een inspirerende rol. Naast uitgesproken klassieke en moderne klassieke werken van over de hele wereld, zoals van Schubert, Mompou, Satie, Bartok, Chopin, Scarlatti, Ernest Bloch, Arvo Pärt, Fazil Say & Komitas worden hedendaagse composities van John Cage, Almeida Prado, Agnes Obel, Chilly Gonzales en nieuwe composities van Tomasz Górny en Cees Thissen uitgevoerd.

Beelden van de hand van veertig internationale Europese en Braziliaanse kunstenaars, geïnspireerd op de etudes, spelen mee in de scenes. Het wisselende perspectief tussen verhalen, muziek en beeldende kunst zet de toeschouwers voortdurend op het verkeerde been.

Cast
De actrices Mariken Bijnen en Ilke Turpijn studeerden aan de toneelschool Studio Herman Teirlinck in Antwerpen. Zij spelen in diverse verbanden in Nederland. De Poolse musici en componisten Tomasz Górny en Magdalena Golebiowska studeerden in Polen en in Amsterdam en hebben uitvoeringen in beide landen. Op excellente wijze vertolken de musici de geschreven muziek en improviseren, in wisselwerking met elkaar en met de actrices.

De try-out van Piano Etudes is op zondag 29 november om 15.00 uur in het Gasthoudertheater in Dedemsvaart. De wereldpremière is op zondag 6 december om 20.30 uur in het Compagnietheater in Amsterdam. De voorstelling is daarna tot 16 april 2016 te zien in dertien speciaal geselecteerde podia in Nederland. Voor informatie over de voorstelling, de speellocaties, kaartverkoop en de blogs van Leo Divendal, ga naar www.pianoetudes.nl

Partners
Piano Etudes komt tot stand, mede dankzij financiële bijdrage van Fonds21, Amsterdams Fonds voor de kunst, VSB fonds en J.C. Ruygrokstichting en via crowdfunding op voordekunst.nl. Ook in Brazilië en Frankrijk worden onafhankelijke producties voorbereid. Piano Etudes is een productie van Stichting De Vierde Wand, artistiek leider Leo Divendal.

Lees ook

Vechttoneel komt met plattelandsstuk

OMMEN – De leden van het Vechttoneel zijn al weer druk aan het oefenen voor …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.