natuurlijk en puur voedsel populairder dan ooit

Door: Anne Wessels

Ondanks alle ophef over de risico’s van rood en bewerkt vlees, is voedsel en de gezondheid daarvan al langer in opspraak. Brood is slecht, in vis zit kwik en groenten en fruit worden vaak behandeld met gif. De vraag naar biologische en natuurlijke (streek)producten blijft daardoor toenemen.

Hutten: In vis zit ook kwik en groenten zijn ook giftig
‘Worst en rood vlees verhogen de kans op darmkanker’. Tenminste, dat stelt een commissie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De uitspraak zorgt niet voor een schok bij Rick Hutten, eigenaar van Hutten Traditional Beef in Heeten. “Ik eet er zelf geen grammetje minder om. Maar ik eet natuurlijk ook alleen maar natuurlijk vlees. Want als het vlees puur en natuurlijk is, dan is er niets aan de hand. Bovendien is het onderzoek van de WHO gebaseerd op de gemiddelde consumptie van vijftig gram vlees per dag. Een Nederlander eet gemiddeld twintig gram vlees per dag.”

“Het vleesprobleem wordt een beetje uit verband getrokken”

Volgens Martijn Katan, hoogleraar van de voedingsleer aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, is de consumptie van alcohol en tabak vele malen schadelijker dan bewerkt vlees. Daar sluit Hutten zich bij aan. “Natuurlijk is te veel niet goed, maar dat geldt voor alles.”

De eigenaar van Hutten Traditional Beef verwacht zelf op zakelijk gebied weinig te merken van de gevolgen van de uitspraak van de WHO. “Wij richten ons voornamelijk op rundvlees en dus geen rood en bewerkt vlees. Misschien hebben knakworstfabrikanten en andere producenten die bewerkt vlees produceren de komende maanden wel een omzetdaling. Maar ik verwacht eigenlijk dat dit ook nog wel mee zal vallen. Op elke voedingsgroep valt wel iets aan te merken. Wat dacht je van kwik in vis. En landbouwgif op groenten en fruit. Wat kunnen we dan nog wel eten?”

Natuurlijk eten
Hutten Traditional Beef levert natuurlijk vlees van de melkkoe. “Melkkoeien wordt altijd goed en verantwoord verzorgd. Vervolgens maken wij er ons product van. Veel producenten en consumenten (ver)kopen vlees van in Ierland gefokt vee. Maar juist onze melkkoe is een ‘topproduct’. Mensen moeten zich volgens mij meer richten op de melkkoe in plaats van op koeien en andere dieren die puur worden gefokt voor de slacht. Wij willen puur en verantwoord vlees op de markt. Bij ons is de herkomst van het vlees transparant.”

Hutten laat weten dat veel producenten producten opkopen uit landen als Polen en Rusland. “De herkomst en kwaliteit van deze producten worden hier niet gewaarborgd. Natuurlijk betaal je bij ons meer, maar dan heb je ook waar voor je geld en de zekerheid dat het vlees verantwoord is.”

De vraag naar Nederlandse vleesproducten neemt volgens Hutten de laatste jaren flink toe. “In Nederland wordt aan rund bijna niets toegevoegd. Bij kip en varken is dit een ander verhaal.” De producten die Hutten Traditional Beef maakt zijn natuurlijke producten en daar wordt dus niets aan toegevoegd. “De klant weet wat het krijgt en dat wordt gewaardeerd. Dan mag het ook wel ietsjes meer kosten. Wij staan voor helderheid en openheid en produceren zonder toevoegingen.”

‘Als het maar verantwoord, biologisch en met mate is’
Michiel Bussink uit Lettele is expert op het gebied van voedsel. Hij heeft inmiddels veel over eten geschreven, waaronder de boeken: Lekker Landschap, het Deventer Kookboek, Eten uit de buurt, Smaakboek Achterhoeks Fruit en Ik eet, dus ik ben. Hij eet regelmatig vlees. “Uiteraard wel verantwoord vlees, biologisch en met mate.”

Zelf eet Michiel circa twee keer per week vlees bij de hoofdmaaltijd. “De meeste mensen eten iedere dag vlees. We weten al heel lang dat te veel vlees niet goed is voor de mens. Het vergroot de kans op kanker, maar ook bijvoorbeeld het risico op hart- en vaatziekten. Bovendien zijn er ook veel andere redenen om minder vlees te eten: dat is bijvoorbeeld beter voor natuur en milieu, wereldwijd.”

Michiel vindt dat de meeste mensen juist de meest smakeloze stukken vlees eten. “Kipfilet is bijvoorbeeld één van de meest populaire stukken vlees, terwijl andere delen veel meer smaak hebben. Ik vind dat mensen eigenlijk alle onderdelen van een dier moeten eten: minder verspilling en nog lekker ook. Maar ik wil niemand wat opleggen.”


“Mensen moeten alle onderdelen van een dier eten! Minder verspilling en nog lekker ook.”

Direct bij de lokale producenten kopen heeft de voorkeur voor Michiel. “Dan kan de boer er namelijk meer aan verdienen, waardoor het makkelijker wordt om maatschappelijk verantwoord te produceren.” Dat wil niet zeggen dat hij helemaal geen boodschappen in de supermarkt doet. “Ik ben net nog in de plaatselijke supermarkt geweest. Die heeft ook prima producten. Gezonde voeding komt hierop neer: eet gevarieerd, vooral plantaardig, kook zelf, beweeg voldoende en vergeet niet te genieten!”

Oerwater in plaats van chemische troep
Kwekerij Eef Stel in Dalfsen kweekt al ruim vijftien jaar vitale en natuurlijke groeten. “Ons vitale en gezonde voedsel ziet er niet alleen optisch mooi uit. Echte topkoks zien ook gelijk dat het goede traditionele groenten zijn met de smaak van vroeger.” Kwekerij Eef Stel is voorstander van groenten zonder toevoegingen. “Wij gebruiken geen kunstmest en andere chemische producten om smaak aan onze producten te krijgen. Wij leveren aan de plaatselijke horeca, maar daarnaast zelfs aan de Librije en Hilton Amsterdam.”

Stel werkt in zijn groentekwekerij met oerwater. “Wij bootsen gletsjerwater na, met de blauwdruk van vroeger. Op deze manier krijgen de planten een beter wortelgestel. Mineralen worden beter opgenomen en zo creëren wij de ouderwetse natuurlijke smaak.” Dus voedsel kan ook lekker smaken én gezond zijn.

Stel heeft een connectie met Jumbo Dalfsen. Eens per week wordt één van zijn producten in de supermarkt gepromoot in een kraampje. Met de stelling dat natuurlijke groenten duurder zijn dan groeten die geen natuurlijke stempel dragen, is hij het oneens. “Ik teel zelf en ontwijk de tussenhandel. Er is hierdoor bijna geen verschil te zien, wanneer je twee producten naast elkaar legt.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.