kijk op vechtdal verbeeld het maar

In Ommen is er een goede basis voor kunst en cultuur. Ik denk dan bijvoorbeeld aan onze muziekverenigingen die eendrachtig als HAFAMO het muziekonderwijs verzorgen. Onlangs hebben we ook voor kinderen uit Beerzerveld en Lemele de mogelijkheid voor ondersteuning uitgebreid. Door de goede samenwerking van muziekverenigingen en scholen zijn er extra mogelijkheden voor kinderen om in contact te komen met kunst en cultuur.

Kunst en cultuur is niet alleen een kwestie van talent; het is vooral een zaak van enthousiasme. Het enthousiasme van de onderwijzers slaat over op de kinderen. Ik hoor dat de kinderen weinig nodig hebben om te genieten; onderwijzers hoeven geen driftige aanwijzingen te geven. Ik moet dan denken aan een documentaire die ik ooit zag over een orkest. Het orkest had eerst een geniale Japanse dirigent die met heftige bewegingen de muziek bij wijze van spreken uit het orkest wilde trekken. Maar de muzikanten wilden eigenlijk het zelf doen en gingen op zoek naar een nieuwe dirigent, dat werd Leonard Bernstein. Bernstein had het goed door. Op het laatst stond hij stil voor het orkest en liet af en toe zijn wenkbrauwen bewegen. Laat de kunst maar komen!

Kunst en cultuur is niet voor een beperkt aantal mensen of kinderen, het is voor iedereen. Ook op school. Natuurlijk zijn vakken als taal en rekenen belangrijk. Maar laten we niet vergeten dat het vooral gaat om de vorming van onze kinderen. Het stimuleren van creativiteit hoort daar gewoon bij. Wat is het dan leuk om kinderen bezig te zien met ijslolliestokjes, lijm en ijzerdraad. Beeld het maar uit!

Ko Scheele

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.