Home / / kersttentoonstelling in tinnen figuren museum

kersttentoonstelling in tinnen figuren museum

Na 1550 verspreidden de Jezuïeten en Franciscanen het christendom buiten Europa. Het evangeliseren werd bemoeilijkt door de taalbarrière. Daarom namen zij kleine kerstgroepen mee om de communicatie te bevorderen. Je zou kunnen zeggen dat dit didactisch materiaal aan de basis heeft gestaan van de eigen interpretatie die ieder volk heeft gegeven aan kerst. Dit is duidelijk terug te zien in de verscheidenheid van kerstgroepen. Ze zijn sterk beïnvloed door de beeldtradities van het land of de streek waar ze werden gemaakt.

De os en de ezel werden van stal gehaald en vervangen door karbouw en olifant. In Peru vervangen Lama’s de kamelen. Bij indianen is de stal een wigwam en in Alaska een iglo. Vanzelfsprekend is het Christuskind voor Afrikanen een Afrikaans kind en bij de Chinezen een Chineesje. Vooral de bijfiguren: de herders, de koningen en de omstanders zijn geënt op de eigen volkscultuur.

Verschillende culturen
Deze kerstgroepen zijn zo interessant omdat mensen uit verschillende culturen en landen de geboorte van Jezus vanuit hun eigen belevingswereld laten zien. Uit Europa komen onder andere een grote Napolitaanse kerstgroep, Santons uit de Provence en Szopka’s uit Polen. Mis dit niet!

De tentoonstelling is te zien in de weekeinden van 5/6 en 12/13 december en daarna dagelijks van maandag tot en met zondag in de kerstvakantie van 19 december tot en met 3 januari. Op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag is de tentoonstelling gesloten. Kijk voor meer informatie op www.tinnenfigurenmuseum.nl

Lees ook

‘We kunnen voorlopig de kast weer in’

Tot nader order de laatste activiteit van zowel de band als van theater De Stoomfabriek …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.